MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

6 načina kako se približiti svetom Josipu tijekom ožujka

Mjesec ožujak je na poseban način posvećen zaručniku Blažene Djevice Marije, svetom Josipu. U nastavku donosimo 6 načina kako se duhovno približiti svetom Josipu tijekom ožujka!

1) Svaku nakanu povjeri njegovu zagovoru.

2) Poštujte svoje očeve.

3) Molite devetnicu svetom Josipu.

4) Prikažite svoj rad svetom Josipu radniku.

5) Svaku srijedu posvetite njegovom čednom srcu.

6) Posvetite sebe (ili svoju obitelj) njemu.

1) Svaku nakanu povjeri njegovu zagovoru. Molitve koje zazivaju svetog Josipa su jedinstvene! Sveti Toma Akvinski je objasnio: “Neki sveci imaju povlasticu pružiti nam svoj zagovor s posebnom učinkovitošću u određenim potrebama, ali ne i u drugima; ali naš sveti zaštitnik sveti Josip ima moć pomoći nam u svim slučajevima, u svakoj potrebi, u svakom pothvatu.” Njegov zagovor pokriva golemu količinu potreba i zahtjeva u rasponu od obiteljskih problema do financija i mnogih stvari između.

Postoje razne molitve koje zazivaju zagovor svetoga Josipa.

Evo jedne molitve navedene u enciklici pape Lava XIII. “Quamquam Pluries” (15. kolovoza 1889.):

„K tebi se, o blaženi Josipe, utječemo u našoj nevolji, i izmolivši pomoć tvoje triput svete Zaručnice, sada te, srca ispunjena pouzdanjem, usrdno molimo da i nas uzmeš pod svoju zaštitu. Po toj ljubavi kojom si bio sjedinjen s Bezgrješnom Djevicom Majkom Božjom i po toj očinskoj ljubavi kojom si njegovao Dijete Isusa, molimo te i ponizno molimo da milostivim okom pogledaš na baštinu koju je Isus Krist otkupio svojom krvlju, i pomoći ćeš nam u našim potrebama svojom moći i snagom. Brani, o najbudniji čuvaru Svete Obitelji, izabrani potomak Isusa Krista. Sačuvaj od nas, O preljubazni Oče, svaku pokvarenost pogreške i pokvarenosti. Pomozi nam s visine, najhrabriji branitelju, u ovom sukobu sa silama tame. I u davnini si izbavio Dijete Isusa od pogibli njegova života, tako i sada brani svetu Crkvu Božju od zamki neprijateljskih i od svih nevolja. Štiti nas uvijek pod svojim pokroviteljstvom, da, slijedeći tvoj primjer i ojačani tvojom pomoći, možemo živjeti svetim životom, umrijeti sretnom smrću i postići vječno blaženstvo u Nebu. Amen.”

2) Poštuj očeve u svom životu. Sveti Josip bio je zemaljski otac Isusa Krista i zaručnik Blažene Djevice Marije, što mu je priskrbilo naziv “Stup obiteljskog života”. Tijekom mjeseca ožujka razmislite o tome da na poseban način poštujete očeve u svom životu. To može varirati od pripreme obroka za vašeg lokalnog svećenika, pisanja posebnog pisma zahvalnosti za vašeg vlastitog oca ili prinošenja posebnih molitvi za povećanje čestitog očinstva u našoj zemlji.

3) Molite devetnicu svetom Josipu. Blagdan svetog Josipa je 19. ožujka. Tradicionalno, devetnicu svetom Josipu započinjemo 10. ožujka. Ovdje možete pronaći sve molitve devetnice.

4) Prikažite svoj rad svetom Josipu radniku. Pobožnost prema svetom Josipu kao radniku datira još iz srednjeg vijeka kada su katolički teolozi i pisci počeli isticati ulogu svetog Josipa kao uzora poniznosti, marljivosti i predanosti.

Molitva pape sv. Pija X. za njegov zagovor:

O slavni sveti Josipe, uzore svih onih koji su predani radu, isprosi mi milost da radim u duhu pokore za okajanje svojih mnogih grijeha; raditi savjesno, stavljajući dužnost iznad svojih prirodnih sklonosti; raditi sa zahvalnošću i radošću, smatrajući čašću koristiti i razvijati radom darove primljene od Boga; raditi s redom, mirom, umjerenošću i strpljivošću, ne ustežući se pred umorom i kušnjama; raditi iznad svega s čistoćom namjere i nevezanosti za sebe, neprestano držeći pred očima smrt i račun koji moram dati o izgubljenom vremenu, neiskorištenim talentima, izostavljenom dobru i uzaludnom samozadovoljstvu u uspjehu, tako kobnom za Božje djelo. Sve za Isusa, sve po Mariji, sve po tvom primjeru, o patrijarhu, sveti Josipe. Takva će biti moja parola u životu i u smrti. Amen.

5) Svaku srijedu posvetite njegovom čednom srcu. Katolička crkva srijedu tradicionalno posvećuje svetom Josipu. Bilo da uključuje molitvu litanija svetom Josipu ili pohađanje dnevne mise, odvojite vrijeme za molitvu i razmatranje svake srijede ovog mjeseca. Iako Crkva nema službenu pobožnost “Prve srijede”, možete napraviti devet prvih srijeda na način sličan Devet prvih petaka Presvetog Srca ili Pet prvih subota Bezgrješnom Srcu Marijinu.

6) Posvetite sebe ili svoju obitelj svetom Josipu.

Izvor

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er