CRKVASVECIVJERA I DUHOVNOST

Sveti Makarije Jeruzalemski – pomogao svetoj Heleni pronaći Sveti križ.

Danas slavimo svetog Makarija, biskupa jeruzalemskog iz trećeg stoljeća. Makarije je bio biskup Jeruzalema od 312. do 335. godine.

Atanazije ga naziva primjerom časnog i jednostavnog životnog stila. Oko 325., Makarije je pratio caricu Helenu, majku cara Konstantina, dok je po Palestini tražila relikvije Kristove Muke, uključujući tu i križ na kojem je Isus bio razapet.

Kažu da je upravo on predložio da se ostatci pronađenog križa prislone na neku bolesnicu i kad je ova ozdravila, znali su da su pronašli Isusov križ. Za njegova je biskupovanja Konstantin sagradio baziliku Kristova groba, kao i bazilike Rođenja i Navještenja u Betlehemu te crkve na drugim svetim mjestima. Biskup Aleksandrije Aleksandar piše mu protiv Arija.

Sudjelovao je na prvom crkvenom saboru u Niceji 325., gdje se između ostalim raspravljalo i povlasticama jeruzalemske crkve. Na koncilu je sa Eustahijem Antiohijskim sastavio dobar dio teksta Nicejskog vjerovanja koje su oci usvojili. Bio je veliki protivnik Arija i njegova nauka.

Makarije je nadgledao iskapanje i uređenje svetih mjesta u Jeruzalemu. Relikvije mu se čuvaju u Pittsburghu, SAD.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er