VJERA I DUHOVNOST

Ne dopustite da vas tjeskoba zarobi: Kako sve predati Bogu kada se život čini beznadnim

Puno slušamo o nužnosti “pouzdanja” u Boga, osobito kada smo suočeni s paralizirajućim strahom ili tjeskobom. Ali što u praktičnom smislu znači “vjerovati” Bogu? To znači raditi svoj svakodnevni posao bez razmišljanja o problemu koji ste prepustili u Božje ruke.

Ako imate posao, trebali biste nastaviti raditi. Ako postoje sastanci kojima treba prisustvovati, prisustvujte im. Ako postoji određena rutina vježbanja koju biste trebali slijediti, slijedite je. Drugim riječima, način na koji pokazujete Bogu da mu vjerujete jest da ne dopustite da vaši problemi progutaju sve vaše misli, emocije i aktivnosti.

U biti, pokazujete svoje povjerenje u Boga prisiljavajući se da ne razmišljate o svojim problemima, već umjesto toga, dopuštate Njemu da razmišlja o njima! Druga točka o povjerenju u Boga odnosi se na vrijeme. Krist je rekao: “Ne brinite se zato tjeskobno za sutra jer će ono donijeti nove brige. Današnja vam je muka dovoljna za danas.” (Mt 6,34). To znači da vam Bog daje božansku pomoć ili “milost” samo za današnji dan. On vam ne daje milost za sutra, ili za sljedeći tjedan ili za sljedeći mjesec. Samo za ovo razdoblje od dvadeset četiri sata. Zato je strah od neke buduće patnje uvijek veći od same patnje. Kada razmišljate o bolnim događajima koji bi se mogli dogoditi sutra, još vam nije dana milost koju vam Bog namjerava dati u trenutku kada ćete te događaje doživjeti sutra.

Morate se usredotočiti isključivo na jedan dan koji trenutno živite. Ne možete neprestano ponavljati sve te scenarije iz noćne more u svojoj glavi. Ne možete razmišljati o financijskoj propasti koju biste mogli doživjeti sljedeći tjedan, ili o raku koji bi se mogao proširiti sljedeći mjesec, ili o smrti osobe koju volite sljedeće godine. Sva ta briga o budućim katastrofama je beskorisna. Što je još važnije, to je prepreka primanju božanske pomoći od Boga. Da, prepreka. Bog želi da mu vjerujete. A razmišljanje o svim onim strašnim stvarima koje se čak i ne moraju nužno dogoditi nije znak povjerenja.

Stoga, vaš cilj nije razmišljati o nadolazećim danima, tjednima i mjesecima. Vaš cilj je pregurati dan. Morate preživjeti dan i dočekati noć. A kada konačno legnete, san je vaša nagrada. Ne podcjenjujte moć sna. Spavanje je moćno. San je vaš prijatelj. Biblija kaže da Bog izlijeva svoje blagoslove na one koje voli kad spavaju (Ps. 127,2); to je zato što Mu povjeravaju svoje probleme. Morate biti u stanju staviti bilo koji “križ” koji vam je Bog dao u kut, uza zid; zatim se popnite u krevet, predajte svu svoju tjeskobu Bogu, idite spavati i pustite ga da radi na vašim problemima sljedećih osam sati — kao i da pustite svoje tijelo da se samo izliječi i izgradi vaše rezerve energije kako biste mogli učiniti sve što trebate obaviti sljedeći dan. Ne brinite za svoj križ – on će i dalje biti tu kad ustanete.

Konačno, kada prolazite kroz teške probleme, morate se sjetiti riječi svetog Pavla, koji je rekao: “Odbacite svaku tjeskobu iz svog uma” (Fil 4,6). To nije bio njegov prijedlog. Bila je to zapovijed od Boga. A Bog nam ne bi zapovjedio da učinimo nešto osim ako nam također nije dao moć da slijedimo tu zapovijed.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er