MEĐUGORJE

Nadbiskup Luigi Pezzuto u crkvi sv. Jakova u Međugorju proslavio zlatnu misu

Ove nedjelje posebno svečano bilo je u Međugorju. Nakon što je 50 godina misništva obilježio u katedrali Srca Isusova u Sarajevu u rujnu 2021. dosadašnji apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup mons. Luigi Pezzuto proslavio je svoj zlatni jubilej i u Međugorju zahvalnom misom (10. listopada 2021.)

U koncelebraciji mons. Petra Palića, biskupa mostarsko-duvanjskog i upravitelja trebinjsko-mrkanskog,  mons. Guida Gallesea, biskupa biskupije Alessandria della Palja u Italiji, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteke, vikara Hercegovačke franjevačke provincije fra Ike Skoke, međugorskog župnika fra Marinka Šakote i još 29 svećenika piše Radio Mir Međugorje.

Na početku misnoga slavlja sve okupljene pozdravio je fra Miljenko Šteko izražavajući radost zbog ovog događaja.

”Radosni smo što ste svoj zlatni svećenički jubilej odlučili proslaviti baš u Međugorju, našem malom, a sada već diljem svijeta poznatom mjestu, koje je postalo uzorno žarište evangelizacije. Dobro nam došli u Međugorje u svako vrijeme, ne samo kao do sad, kao apostolski nuncij, nego i ubuduće kad god budete našli vremena. Ovaj je dan za Vas veoma bogat sadržajem. Svoju dugogodišnju djelatnost u diplomatskoj službi Svete Stolice dovršavate i krunite zlatnim jubilejom svećeništva. Dok zajedno s Vama zahvaljujemo Bogu za sretan završetak Vaše diplomatske službe, istovremeno Vam od srca čestitamo Vaš zlatni svećenički jubilej i želimo da u svećeničkom služenju ostanete aktivni sve do potpunog suobličenja Onome koji vas je pozvao u službu.

Zahvalni smo Svetom Ocu za vašu višegodišnju nazočnost i aktivnost u našoj zemlji. Posebnu zahvalnost izričem Vam u ime svoje subraće iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije za Vašu nazočnost među nama, osobito ovdje u Međugorju. Nerijetko ljudi kada mijenjaju svoj boravak kažu da ostavljaju dio srca u tim krajevima. Ne sumnjam da ste i Vi, Ekscelencijo, ostavili dio svoga srca u zemljama u kojima ste bili u diplomatskoj službi, ostavit ćete dio i ovdje u BiH i u našem Međugorju”, kazao je fra Miljenko Šteko.

Prigodnim riječima se obratio i mons. Luigi Pezzuto koji se zahvalio svima koji su se zaželjeli ujediniti s njim u zahvali Gospodinu za 50 godina svećeništva. Pozdravio je nazočne biskupe mons. Palića i mons. Gallesea, provincijala fra Miljenka Šteku, župnika fra Marinka i sve svećenike Hercegovačke franjevačke provincije, kazavši n apočetku da je zahvalan jer je nakon Italije ovaj svećenički jubilej mogao proslaviti i u Međugorju.

U prigodnoj propovijedi mons. Pezzuto se osvrnuo na Evanđelje iz liturgije 28. nedjelje kroz godinu, susret Isusa s bogatim mladićem…

”Pred Isusovom primjedbom vezanom za nedostatke bogatstva s obzirom na postizanje spasenja, učenici su ne samo zapanjeni, nego su čak razočarani i otvoreno izražavaju svoje razočaranje pitanjem, koje je ujedno i negativan komentar: „Pa tko se onda može spasiti?“ Gospodinov program koji kaže: tko želi spasiti vlastiti život, treba ga za Njega izgubiti, učenicima se činio nemogućim, jer ih je lišavao svake zemaljske sigurnosti. Učenici su mislili da se spasenje može postići njihovim ljudskim snagama, ne isključujući ni  ekonomske ili političke snage.

Jednom riječju, njima se dokidala sva moć za postizanje spasenja, te je stoga, za njih to postajao jedan nedostižan san”, kazao je nadbiskup Pezzuto uz opasku da nas ”nas u ostvarenju ovog životnog programa uvijek prati i čuva Blažena Djevica Marija, koju u ovom hramu zovemo Kraljica mira i Božjeg milosrđa”.

Na kraju je sve pozdravio i fra Marinko Šakota, koji je ispred župljana i hodočasnika iz cijeloga svijeta apostolskom nunciju darovao sliku Blažene Djevice Marije kojom mu, kako je kazao, želi čestitati veliki jubilej i reći veliko hvala za sve dobro što je učinio za Crkvu u BiH i za Međugorje.

”To što ste učinili za Međugorje od velike je važnosti. Za vrijeme Vašeg mandata papa Franjo u Međugorje je poslao, najprije kao svoga izaslanika, a potom kao apostolskog vizitatora nadbiskupa Henryka Hosera, koji nas je nedavno napustio. I drugo: papa Franjo dopustio je službeno organiziranje hodočašća u Međugorje. Dragi nadbiskupe Luigi Pezzuto, od srca Vam hvala i čestitam na 50 godina misništva”, riječi su koje je na kraju misnog slavlja uputio fra Marinko Šakota, a nadbiskup Pezzuto kazao je na krjau kako je ”zahvalan Gospodinu za dar svećeništva, a vi ste me pratili u toj zahvali Gospodinu”.

”I stoga, osim što trebam osjećati zahvalnost prema Gospodinu, trebam je osjećati i osjećam je prema zajednici koja je ovdje nazočna. Ova zajednica, nije samo liturgijska zajednica, nego je znak i izraz Božjega naroda. Ovdje su nazočni biskupi, svećenici, redovnici, i redovnice, ali i krštenici ove zajednice, a to je Božji narod. Vi, mi… svi smo mi danas izraz Božjega naroda. Posebnu zahvalu želim izraziti zboru. Oni su uvijek tamo gore, ali ponekad im zaboravimo zahvaliti. I sada u trenutku kada slavimo svećenički jubilej molimo i za ove mlade franjevačke kandidate da ustraju u svome zvanju. Sveti Pio iz Pietrelcine je govorio: ‘Najveće čudo sv. Franje je da mnogi mladi koji su nestašni još uvijek žele biti franjevci’. Molimo Gospodina i za zvanja dijecezanskih svećenika.

Sve naše župe imaju potrebe za svećenicima, ne samo brojnim svećenicima, nego i kvalitetnim svećenicima. Molimo Gospodina i za ženska redovnička zvanja. I povjerimo ova zvanja osobama koje trpe na različite načine. Među nama su osobe koje su bolesne, koje trpe i prikazuju svoje živote i zaslužuju naš pljesak”, kazao je na kraju nadbiskup Pezzuto popraćen pljeskom nazočnih vjernika u crkvi sv. Jakova u Međugorju.

Misno slavlje je uveličao zbor Kraljice mira pod vodstvom s.Irene Azinović. Papa Franjo je 31. kolovoza 2021. prihvatio je odreknuće od službe apostolskog nuncija u Bosni Hercegovini i Crnoj Gori mons. Luigija Pezzuta zbog navršene dobne granice.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er