VJERA I DUHOVNOST

Lako zaboravljena istina o Kristovu uskrsnuću

Bez uskrsnuća, ništa drugo što vjerujemo nije stvarno važno. Krist koji je uskrsnuo od mrtvih okosnica je cijele naše vjere. Lako zaboravljena istina o Kristovu uskrsnuću

Nikada neću zaboraviti slavlje Uskrsne nedjelje neposredno pred Isusovim grobom, u crkvi Svetog groba u Jeruzalemu, prije desetak godina. Prema predajama koje datiraju iz 4. stoljeća, crkva Svetog groba sadrži mjesto gdje je Isus razapet, na mjestu poznatom kao Kalvarija ili Golgota, i Isusov prazan grob, gdje je pokopan i uskrsnuo. Kao što možete zamisliti, tamošnja proslava Uskrsa bila je nezaboravno iskustvo.

Jedan od mojih najdražih dijelova bila je propovijed koju je održao ljubazni franjevački svećenik, otac Fergus, jedan od čuvara svetog mjesta. Pomogao mi je vidjeti važnost Kristova uskrsnuća na potpuno novi način. Ono što se dogodilo u toj crkvi najvažniji je događaj u povijesti, rekao je. Kad je Bog umro i ponovno uskrsnuo, uništio je moć smrti i sve stvorio novim. Podsjetio je na riječi Svetoga pisma: „A ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je propovijedanje naše; prazna je i vjera vaša… a ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je vjera vaša.” (1 Kor 15-17)

Lako je zaboraviti koliko je ovo važno: bez uskrsnuća ništa drugo za što vjerujemo nije važno. Krist koji je uskrsnuo od mrtvih okosnica je cijele naše vjere. Prvi Uskrs okrenuo je svijet naglavačke Danas se čini da je Uskrs samo oko zečjih ušiju i proljetnog cvijeća, zbog čega se lako zaboravlja koliko je šokantno Kristovo uskrsnuće. Lako je previdjeti apsolutno divlju i nezamislivu prirodu onoga što slavimo.

Istina, Kristova pobjeda nad grijehom i smrću potresla je svijet, kako ovaj zemaljski tako i onaj nadnaravni koji ne vidimo. U srcu kršćanske poruke nalazi se nevjerojatna istina o uskrsnuću – da je Isus, koji je bio razapet i pokopan, uskrsnuo od mrtvih trećeg dana, ispunivši Pismo i pobijedivši vlast grijeha i smrti. Ovaj čudesni događaj ne samo da otkriva Kristovo božanstvo, već također nudi svima nama obećanje njegova vječnog života i spasenja.

Uskrsnuće je dokaz Božje bezgranične ljubavi i milosrđa prema čovječanstvu. Kroz Kristovu žrtvenu smrt i slavno uskrsnuće nudi nam se oproštenje naših grijeha i nada u novi život u Njemu. Dok kršćani diljem svijeta slave uz lov na jaja i ručak, nemojmo izgubiti iz vida uskršnju poruku otkupljenja i pomirenja koja mijenja živote, pozivajući nas da se okrenemo od tame i prigrlimo Kristovo svjetlo. Naša molitva, post i milostinja u korizmi bili su prilika za duhovnu pripravu i obnovu, donoseći “unutarnje obraćenje srca” na koje nas poziva ovo vrijeme.

Zadivljujuće je razmišljati o transformativnoj snazi Kristova uskrsnuća i njegovom obećanju milosrđa. Dok slavimo ovo uskršnje vrijeme, čvrsto držimo u svojim srcima pobjedu koju smo izvojevali Kristovim uskrsnućem. Radujmo se trijumfu života nad smrću, svjetla nad tamom i nade nad očajem. Zahvaljujući uskrsnuću, znamo da će, bez obzira na sve iskušenja u životu, Božja ljubav i milosrđe uvijek biti s nama. Dok se okupljamo s obitelji i prijateljima kako bismo proslavili Uskrs, zadržimo Kristovo uskrsnuće i nadu koju ono donosi svijetu u središtu naših svečanosti, znajući da je to najvažniji događaj u ljudskoj povijesti. Ne zaboravimo koliko je uskrsnuće ključno za cijeli naš život kao kršćana, ali neka naša srca budu ispunjena obnovljenom vjerom, radošću i zahvalnošću za dar Božje ljubavi. Neka svjetlo Kristova uskrsnuća svijetli u našim srcima, sada i uvijek!

aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er