VJERA I DUHOVNOST

La Salette: Gospino proročanstvo o gladi u Europi

Na brdu La Salette kod Corpsa Blažena je Djevica Marija pokušala pozvati svoju djecu daleko od Boga na obraćenje. Gospa je ostavila poruku koja je nažalost postala gorko proročanstvo o mnogim događajima koji su se dogodili nedugo nakon toga.

Dakle, što se dogodilo s onim proročanskim porukama koje je Marija ostavila u La Saletteu?

Proročanstva nisu prijetnje

Mnogi u nekim proročanstvima vide prijetnje katastrofalnom kaznom. Ovo je često naš način gledanja na događaje, zaboravljajući da se većinu vremena stvari jednostavno dogode. No, to nas ne smije udaljiti od tog osjećaja odgovornosti povezanog s posljedicama našeg ponašanja. Inače riskiramo upasti u zlokobni fideizam. Ako je semafor postavljen na raskrižju, on nas samo želi savjetovati o “najispravnijem” stavu da zauzmemo, ali nas ne može spriječiti da prođemo kroz crveno svjetlo. Ako nas slobodna volja tjera da u slučaju nesreće taj savjet “forsiramo”, kome ćemo se žaliti? S kim si postavljao semafore?

Gospa nam neprestano dolazi govoriti kako bi nas podsjetila na sve savjete koje nam je Bog ostavio. Ona nas neumorno potiče da se vratimo vjeri u Oca po Sinu, napuštajući putove koji vode u zlo. Slušamo li to? U subotu 19. rujna 1846. dvoje djece pastira, Mélanie Calvat i Maximin Giraud, čuvaju krave na pašnjaku. Ona ima 15 godina, on samo 11. Oko 15 sati dvoje djece bila su na brdu u blizini sela La Salette-Fallavaux kada se pred njima ukazala Djevica Marija. Lijepa dama, obavijena vrlo jakim svjetlom. Plakala je s glavom u rukama, sjedeći na kamenu kad je ustala i obratila im se.

Tako su dvoje djece ispričali prvo svojim gospodarima, a potom i župniku o događaju i poruci koju je Gospa izgovorila, kako na francuskom tako i na svom dijalektu upućenom cijelom čovječanstvu. Odobrenje Crkve Bilo je mnogo istraživanja o naravi ukazanja koje je, na svoju petu obljetnicu, službeno odobreno izjavom dijecezanskog biskupa iz koje donosimo mali izvadak: «Ukazanje ima u sebi sva obilježja istine… vjernici imaju pravo vjerovati izvan svake sumnje i sa sigurnošću… Stoga, da bismo Bogu i slavnoj Djevici Mariji od srca zahvalili, dopuštamo pobožnost Gospi Saletskoj. Dopuštamo svećenstvu da propovijeda ovaj veliki događaj i iz njega izvlači praktične i moralne posljedice…”.

Poruka La Salette

“Približite se, djeco moja, ne bojte se; Ovdje sam da vam kažem sjajne vijesti. Ako se moj narod ne želi pokoriti, prisiljena sam ostaviti ruku svoga Sina slobodnom. Toliko je jak i tako težak da ga više ne mogu držati. Koliko sam dugo patila za tobom! Ako želim da vas moj sin ne napusti, naređeno mi je da mu se neprestano molim, a vi na to ne obraćate pozornost. Koliko god molili i činili, nikada nećete moći nadoknaditi bol koju sam podnio za vas. Bog vam je dao šest dana rada, sedmi sam rezervirao za sebe, a vi mu ga ne želite dati. To je ono što toliko opterećuje ruku moga Sina. A čak ni oni koji voze kola ne znaju ništa bolje nego pogrditi ime moga sina. To su dvije stvari koje toliko opterećuju ruku moga Sina.

Proročanstvo o krumpiru se odmah obistinilo

“Ako usjev propadne, to je vaša krivnja. Pokazala sam vam ga prošle godine s krumpirom: niste primijetili! Doista, kada ste pronašli neke koji su bili oštećeni, pohulili ste ime moga Sina. I dalje će trunuti i ove godine za Božić ih više neće biti. Zar ne razumijete, djeco moja?

Krumpir je bio najvažnija kultura na tom području, primarni izvor prehrane tih ljudi. Iz izvora je jasno da je 1845. gljivica, Phytophthora infestans, ozbiljno oštetila polja krumpira. I ne samo to, godine nakon pojave “Lijepe dame” cijela je žetva ponovno propala zbog zaraženog sjemena. Događaj nije bio ograničen na La Salette nego se proširio po cijeloj Europi kao što je Djevica Marija predvidjela. “Ako imaš pšenice, nemoj je sijati. Ono što je posijano, pojest će kukci, a ono što dođe, pasti će u prah kada ga istučete. Doći će velika glad. Prije toga, djeca mlađa od sedam godina trpjet će grčeve i umirati na rukama onih koji ih drže. Ostali će činiti pokoru s glađu. Orašasti plodovi će se pokvariti, a grožđe će istrunuti.” U tom trenutku dvoje djece pastira prima tajnu poruku. Gospa se pojedinačno obraća najprije Maksiminu, a potom Melaniji. Nijedno od njih dvoje nije slušalo riječi upućene onom drugom.

Dijalog se nastavlja “Ako se obrate! Kamenje i stijene pretvorit će se u gomile pšenice, a krumpir će sam rasti na poljima. Molite li se, djeco moja?” “Ne mnogo, gospođo”, oboje su odgovorili. „Ah, djeco moja, morate to dobro raditi, ujutro i navečer. Kad nemaš vremena, reci barem jedan Očenaš i jednu Zdravo Mariju, kad možeš bolje, reci više. Tek poneka malo starija žena ljeti ide na misu. Ostali rade nedjeljom, cijelo ljeto. Zimi, kad ne znaju što bi, idu na misu samo da se rugaju vjeri. U korizmi idu u mesnicu kao psi. Jeste li ikada vidjeli pokvarenu pšenicu, djeco moja? “Ne, gospođo, nikad to nisam vidio”, odgovorio je Massimino. «Ali ti si ga, sine moj, sigurno jednom vidio sa svojim ocem prema zemlji Coin. Vlasnik njive rekao je tvome ocu da ode pogledati njegovo pokvareno žito. Otišli ste obojica, uzeli dva-tri klasja u ruke, zgužvali ih i sve se raspalo u prah. Na povratku, otac ti je dao komad kruha govoreći: “Evo, sine, ove godine jedi više kruha jer ne znam tko će ga jesti sljedeće godine ako pšenica nastavlja ovako.” put”. „O, da, gospođo, sad se sjećam. Nisam se toga prije sjetio!” odgovori dječak. Prije nego što je nestala iz njihovih očiju, Lijepa je gospođa zaključila ovako: “Pa, djeco moja, obznanit ćete to cijelom mom narodu. Hajde, djeco moja, objavite to svemu mom narodu.”

Studije o gladi potvrđuju što se dogodilo

Iznimnost tog događaja ostala je predmet proučavanja do danas. Kako izvještava časopis Le Scienze, istraživači sa Sveučilišta North Carolina State proveli su nekoliko testova na DNK nekih sadnica sačuvanih od 1847. godine, potvrdivši zarazu Phytophthora infestans na europskoj razini. I ne samo to, kako izvještava povjesničar Vittorio Messori grožđe je bilo pogođeno i gljivicama. „Otišao sam proučavati što se dogodilo s grožđem u Francuskoj nakon 1846. – piše Messori – i otkrio sam nevjerojatne stvari. Godinu dana nakon ukazanja pojavila se parazitska gljivica koja napada grožđe, šireći bolest zvanu ‘pepelnica’. To je bolest vinove loze koja nikada prije nije viđena u Francuskoj.” Kako je Gospa prorekla.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er