CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Koliko je pjevanje važno za kršćane?

Pjevanje je važno za kršćane! Dobro je poznata činjenica da širom svijeta kršćani pjevaju; ili sami ili zajedno u crkvama, za vrijeme susreta ili bogoslužja. Ovaj članak govori o tome zašto je to tako. 

Glazba je bila ondje od početaka 

Glazba je u Bibliji prvi puta spomenuta u Postanku 4, 21, gdje se spominje Jubal kao otac koji je svirao na žičanim instrumentima. Premda ovo ne govori izričito da su ljudi u to vrijeme pjevali, vrlo je vjerojatno da je s nastankom glazbe nastalo i pjevanje. 

Prva pjesma u Bibliji pjesma je Mojsija i Miriam, zabilježena u Izlasku 15, 1-18, kao slava Bogu nakon što ih je izbavio od Egipćana kod Crvenog mora. 

Knjiga Psalama 

Postoje druge pjesme koje su zapisane u Starome zavjetu, no najveća zbirka pjesama pronalazi se u knjizi Psalama. Mnoge od tih pjesama napisao je kralj David, no i drugi su doprinijeli kolekciji. 

O čemu te pjesme pjevaju? 

  • To su pjesme slavljenja jedinoga, pravoga Boga 
  • O slobodi 
  • O Božjoj ljubavi 
  • O onome što je Bog učinio 
  • O radosti 
  • Pjesme napisane u razdobljima iskušenja 
  • O zahvalnosti na Božjem izbavljenju 

Psalmi nas potiču na pjevanje i na stvaranje novih pjesama, na pjevanje iz srca. Postoje Psalmi koji govore o zbunjenosti Božjeg naroda zbog toga što opaki uspijevaju, a pravedni se muče. 

Hramsko štovanje 

Mnoge od pjesama koje su zapisane u knjizi Psalama namijenjene su za korištenje prilikom hramskog štovanja i pjevali su ih Leviti ili određeni hramski pjevači. Stoga, možemo vidjeti da je u razdoblju Staroga zavjeta, pjevanje bilo važan segment štovanja Boga. 

Pjevanje u Novome zavjetu 

U noći kada je Isus bio izdan, nakon posljednje večere, Marko i Matej zapisuju da su pjevali himnu i da su nakon toga otišli na Maslinsku goru. To ukazuje da je pjevanje bila normalna stvar prilikom okupljanja Židova. 

Pjevanje u ranoj Crkvi 

Pavao nekoliko puta spominje pjevanje kao nešto uobičajeno za one koji su išli u ranu Crkvu. Pročitajte Efežanima 5, 19; Kološanima 3, 16 i 1. Korinćanima 14, 15. Također čitamo da su, nakon što su Pavao i Sila bili uhićeni u Filipima, pretučeni i stavljeni u okove u tamnicu, oko ponoći počeli pjevati. 

Pjevanje danas 

Tradicija pjevanja molitava i na taj način izražavanja misli Bogu i o Bogu, detaljno su zabilježene u Bibliji. Danas se tradicija nastavlja. Mnoge od himni mogu se pronaći u zbirci pjesama i himni koje su namijenjene slavljenju; neke od pjesama daju nam teološka učenja, neke govore o velikim Božjim djelima, druge opisuju put spasenja, a ponekad pisci pišu o nedostatku shvaćanja, ali i o svojoj ustrajnosti, jer vjeruju da je Bog ono što On kaže da jest. 

Danas, više nego ikada ranije vjerojatno, piše se i koristi u slavljenjima sve veći broj pjesama. Iako mnoge od današnjih crkava imaju drugačije stilove slavljenja, pjevanje i kreiranje radosne ”buke” za Gospodina i dalje je u središtu gotovo svake crkvene službe. 

Glazba, život i zdravlje 

Postoje detaljno obrađene i zapisane činjenice o tome koliko je glazba dobra za sve (na internetu možete pronaći sve pozitivne učinke glazbe na čovjeka). Glazba popravlja raspoloženje, smanjuje stres, snižava tjeskobu, poboljšava pamćenje, olakšava bol i puno toga drugoga pozitivnog čini. 

Kršćani nisu otporni na stresove svakodnevnog života, no kada podignu svoje glasove kako bi slavili i štovali Boga, većina, ako ne svi oni, svjedočit će da u štovanju Boga pronalaze pomoć, ohrabrenje, nadu i radost, kakvu ne mogu pronaći nigdje drugdje. 

Stoga, zašto je pjevanje toliko važno za kršćane? 

To je prirodan i automatski način za slaviti Gospodina, za razgovor s Njime. Molitva i slavljenje dopiru iz dubina naših srca. One nam pomažu u približavanju Bogu, čak i onda kada se osjećamo izolirano i obeshrabreno. Ne postoje loše strane pjevanja, samo dobre strane. 

www.medjugorje-news.com/biblword.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er