CRKVA

Kineski biskupi iznenada napustili Sinodu o Sinodalnosti

Usred vatikanske sinode o sinodalnosti, dva biskupa iz kontinentalne Kine iznenada su napustili skupštinu bez objašnjenja. Biskup Antonio Yao Shun iz Jininga i biskup Joseph Yang Yongqiang iz Zhoucuna vratit će se u Kinu ovog tjedna bez dovršetka sinodskog procesa, rekao je glasnogovornik Vatikana Paolo Ruffini za CNA.

Kineski biskupi sudjelovali su samo u prvih 12 dana skupštine Sinode, slijedeći gotovo identičan obrazac kao i dva kineska biskupa koji su sudjelovali na Sinodi o mladima 2018. Upitan na sinodskoj konferenciji za novinare zašto kineski biskupi odlaze ranije, Ruffini je rekao da je njihov odlazak posljedica “pastoralnih potreba” u njihovoj biskupiji koje zahtijevaju njihovu prisutnost.

Tijekom boravka u Italiji, kineski su biskupi također putovali u Napulj s biskupom Hong Konga, kardinalom Stephenom Chowom, prema Asia Newsu. Služili su misu 8. listopada u Chiesa della Sacra Famiglia dei Cinesi (Crkva Svete kineske obitelji). Crkva je sagrađena 1732. godine kao dio instituta koji je osnovao papa Klement XII. za obuku kineskih sjemeništaraca i podučavanje misionara kineskom jeziku kako bi pomogli u evangelizaciji Kine.

Kineski biskupi koncelebrirali su na misi i položili relikviju svetog Pavla Wu Wanshua, 16-godišnjeg kineskog mučenika ubijenog 1900. godine tijekom Boksačke pobune. Yang je također sudjelovao na sinodskom hodočašću u katakombe u Rimu prošli tjedan, što je za Vatican News opisao kao “duboko iskustvo vidjeti iz prve ruke gdje je Crkva, gdje je započela moja vjera”. Osim na sinodi, Yang je također sudjelovao u Nacionalnom odboru Kineske narodne političke savjetodavne konferencije 2023., političkom savjetodavnom tijelu koje je dio sustava ujedinjene fronte Komunističke partije Kine, gdje je odlučeno da Katolička crkva treba integrirati svoju misao sa strankom i bliže se ujediniti s Xi Jinpingom, stoji na službenoj stranici Katoličke domoljubne udruge.

Yang, koji je zaređen uz odobrenje Vatikana 2010., potpredsjednik je Konferencije katoličkih biskupa koju je odobrila kineska vlada i izabran je za čelnika Kineske katoličke patriotske udruge u prosincu 2016. Yao je bio prvi biskup posvećen u Kini prema uvjetima kinesko-vatikanskog sporazuma, 26. kolovoza 2019. On je biskup Jininga u kineskoj autonomnoj regiji Unutarnja Mongolija. Služio je kao tajnik i kasnije zamjenik ravnatelja liturgijske komisije koju nadziru Kineska katolička patriotska udruga i Vijeće kineskih biskupa od 1998.

Dvojica biskupa, koji su se prvotno smatrali članovima s pravom glasa 16. redovne biskupske sinode, više neće biti prisutni u dvorani Pavla VI. za konačno glasovanje o sinteznom dokumentu na kraju skupštine ovog mjeseca. Na Biskupskoj sinodi 2018., druga dva kineska biskupa, biskup Joseph Guo Jincai i biskup Yan’an Yang Xiaoting, ostali su nešto manje od dva tjedna u pansionu Santa Marta u Vatikanu prije nego što su rano napustili Sinodu biskupa 15. listopada. Kineski biskupi rekli su novinarima da su razgovarali s papom i pozvali ga u Kinu prije nego što su napustili sinodu 2018.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er