CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Kardinal Pell ispričao svoje zanimljivo iskustvo boravka u zatvoru

Kardinal Pell je bio „jedini osuđeni svećenik za kojega se čulo da ima ikakvu potporu među zatvorenicima“.

“Mnogo je dobra u zatvorima. Ponekad, siguran sam, zatvori mogu biti pakao na zemlji. Ja sam imao sreću da sam bio siguran i da su se prema meni dobro odnosili. Bio sam zadivljen profesionalnošću čuvara, vjerom zatvorenika i postojanjem osjećaja za moral čak i u najmračnijim mjestima”, ovako je kardinal George Pell započeo izvještaj o svom boravku u zatvoru objavljen u američkom časopisu First Things.

Podsjetimo, bivši nadbiskup Melbournea bio je osuđen na šest godina zatvora zbog navodnog zlostavljanja dvojice maloljetnika 1996. godine, prije nego što ga je Visoki australski sud jednoglasno oslobodio optužbi. U međuvremenu je Pell proveo 13 mjeseci iza rešetaka, deset mjeeseci u zatvoru u Melbourneu i tri u zatvoru u Barwonu.

Pell je sve vrijeme kazne proveo u samici jer su, kako kaže, osuđenici zbog zlostavljanja djece, posebice ako je riječ o klericima, u zatvorima izloženi „fizičkim napadima i zlostavljanju“.

Zanimljivo, iako je zbog te činjenice bio u nepovoljnom položaju kardinal je u svom tekstu ustvrdio kako je univerzalna antipatija među zatvorenicima prema zlostavljačima djece „zanimljiv primjer prirodnog zakona koji izbija iz tame“.

„Koliko god ironično to zvučalo, ovaj prijezir nije posve loš, budući da izražava vjerovanje u postojanje ispravnog i pogrešnog, dobra i zla, koje u zatvorima često izbija na površinu na iznenađujuće načine“, napisao je Pell.

Srećom, kardinal je u svojih 13 mjeseci doživio prijetnje samo jednom kada je tijekom polusatne šetnje drugi zatvorenik pljunuo prema njemu kroz otvor u zidu koji je stajao između njih. „Bilo je to posve iznenada, zato sam ljutito došao do prozorčića kako bih se suprotstavio svom napadaču i ukorio ga. Nestao mi je s vidnog polja, ali me je nastavio vrijeđati kao ‘predatora’ i drugim riječima koje nisu zvučali kao komplimenti“, ispričao se kardinal.

Pell se prisjetio kako je znao čuti prepirke zatvorenika o njegovoj krivnji, a njihovo je mišljenje o toj temi bilo podijeljeno. Ovakva situacija bila je prilično iznenađujuća, budući da je prema tekstu koji je napisao jedan dopisnik s dugogodišnjim iskustvom, kardinal bio „jedini osuđeni svećenik za kojega se čulo da ima ikakvu potporu među zatvorenicima“.

Tijekom izdržavanja svoje kazne, bivši nadbiskup Melbournea je, kako kaže, primio pisma od brojnih zatvorenika diljem zemlje. Jedno od njih napisao je čovjek koji je pripremao oltar za misu koju je kardinal slavio 1996. u zatvoru u Pentridgeu. Osuđenici su pitali Pella za duhovne savjete, preporuke za duhovno štivo ili jednostavno htjeli podijeliti s njime iskustvo pobožnosti prema nekom svecu.

Ugodno iznenađenje kardinalu su predstavljali zatvorski čuvari. “Neki su bili blagonakloni, jedan ili dvojica su bili skloni neprijateljskom raspoloženju, ali svi su bili profesionalni. Da su bili odlučno šutljivi kao što su mjesecima bili čuvari kardinala Thuana kada je bio u samici u Vijetnamu, život bi mi bio mnogo teži”, napisao je Pell.

Kardinal je otkrio i zanimljiv detalj da je razmišljao o tome da se uopće ne žali Visokom sudu Australije, smatrajući da ne planira sudjelovati u skupocjenoj predstavi za javnost, ako su ga već naumili osuditi, no na promjenu njegovog mišljenja utjecao je šef zatvora u Melbourneu koji ga je potaknuo da nastavi sa svojom pravnom bitkom.

Zatvor je, kaže Pell, za njega imao i neke dobre posljedice jer je „otklonio sve izlike da sam prezaposlen kako bih molio“. Upravo je redoviti raspored molitve bilo to što ga je održalo da ne posustane, a pričest je mogao primiti svakog tjedna. „Pet puta sam prisustvovao misi, iako je nisam smio slaviti, što mi je posebno teško palo na Božić i Uskrs“, prisjetio se.

Svoj je tekst završio kazavši kako se nikada nije osjetio napuštenim, znajući da je Bog uz njega, i onda kada nije razumio njegovu volju tijekom 13 mjeseci.

„Mnogo godina sam govorio onima koji su patili da je i Sin Božji imao iskušenja na ovoj zemlji, a sada sam i sam bio utješen ovom činjenicom“, zaključio je kardinal.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er