VJERA I DUHOVNOST

Kako svoj pogled na svijet uskladiti s Kristovim pogledom

Isus gleda sa suosjećanjem na svijet i jedan od naših ciljeva u životu je uskladiti svoj pogled s njegovim, tako da vidimo svijet na potpuno isti način.

S naše ljudske točke gledišta, u iskušenju smo gledati svijet s pogledom “gađenja”. Vidimo sve probleme svijeta i zgroženi smo njima. S druge strane, kad Isus gleda svijet, gleda ga s dobrotom, suosjećanjem i milosrđem. Kako svoj pogled možemo uskladiti s Isusovim pogledom?

Papa Benedikt XVI. iznio je svoja razmišljanja o ovoj temi u svojoj korizmenoj poruci 2006. godine. Prvo se žali kako sebičnost prevladava u mnogim dijelovima društva. Pred strašnim izazovom siromaštva koje pogađa toliki dio svjetske populacije, ravnodušnost i izolacija usredotočena na sebe stoje u oštroj suprotnosti s Kristovim “pogledom”. Zatim predlaže protuotrov za ovaj svjetonazor. Post i milostinja, koje Crkva, zajedno s molitvom, na poseban način predlaže u korizmenom vremenu, prikladni su načini da se suobličimo tom “pogledu”.

Primjeri svetaca i duga povijest misionarskog djelovanja Crkve pružaju neprocjenjive naznake kako najučinkovitije pomoći razvoju. Papa Benedikt XVI. vjerovao je da je nužno unutarnje obraćenje kako bi se omogućio vanjski pogled na svijet koji je sličniji Kristu. Oni koji djeluju po logici Evanđelja žive vjeru kao prijateljstvo s Utjelovljenim Bogom i, poput Njega, nose teret materijalnih i duhovnih potreba svojih bližnjih. Oni to vide kao neiscrpnu misteriju, vrijednu beskrajne brige i pažnje.

Oni znaju da tko ne daje, Bog daje premalo; kao što je blažena Terezija iz Calcutte često isticala; najgore je siromaštvo ne poznavati Krista. Stoga moramo pomoći drugima da pronađu Boga u milosrdnom licu Krista. Bez ove perspektive, civilizaciji nedostaju čvrsti temelji.

Dalje objašnjava: „Okrećući se božanskom Učitelju, obraćajući mu se, doživljavajući Njegovo milosrđe kroz sakrament pomirenja, otkrit ćemo ‘pogled’ koji nas duboko ispituje i daje novi život mnoštvu i svakome pojedino od nas.” Ako želimo gledati svijet Kristovim pogledom, trebamo doživjeti autentično unutarnje obraćenje srca.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er