VJERA I DUHOVNOST

VIDEO Prekrasni podvodni kip Padre Pija na dubini od 14 metara koji oduzima dah

Kolumbijska Facebook stranica By the Hand of Padre Pio nedavno je objavila niz fotografija tri metra visoka podvodnog brončanog kip zagonetnog stigmatičara i svetca iz 20. stoljeća…

Naime, kip Sv. Padra Pija nalazi se uz obalu otoka Tremiti, te je zamišljen kao idealan prikaz snažna poziva na vjeru koji, čak i usred olujnih voda, uvijek može zasjati prozirnom svjetlošću budući da predstavlja Božji dar uronjen u Jadransko more.

Njegova bitna struktura, križ, podsjeća na poniznost i jednostavnost fratra koji u svojoj kontemplativnoj samoći drži otvorene ruke i sugerira okolini dašak svetosti, mira, ljubavi i milosrđa koji su bili stupovi njegove duhovnosti.

Otok Tremiti mali je arhipelag uz obalu planine Gargano u južnoj Italiji. Na spomendan preminuća Sv. Franje, 3. listopada 1998., bio je domaćin blagoslovljena događaja – kipar po imenu Mimmo Norcia postavio je svoj kip Padre Pija koji oduzima dah.

Iako postoje stotine, ako ne i tisuće, kipova Padre Pija diljem Italije, niti jedan se ne može usporediti s ovim: postavljen je na morsko dno, na dubini od 14 metara.

padre pio

Kip ima 80-centimetarsko fleksibilno postolje; te se smatra jednim od najimpresivnijih podvodnih kipova na svijetu. Osim njegove veličine, komplicirana inženjerska operacija potrebna za njegovo potapanje bila je izvanredan podvig. Ali dovršetak ovog umjetničkog djela bio je san koji je Norcia – talijanski kipar koji je odrastao u blizini planine Gargano (gdje je Padre Pio živio većinu svog života) – dugo vremena kultivirao.

U intervjuima govorio je kako voli Padra Pija, more, Gargano i otočje Tremiti. Istaknuo je kako je od mladosti imao želju stvoriti ono što je nazvao „čudom ponora“.

Jedino što su ovi podvodni kipovi vidljivi samo roniocima. Međutim, u duhovnom smislu poruka ostaje ispod površine, na određeni način zastrta, odražavajući prirodu samoga Boga. On je uvijek prisutan, iako uglavnom skriven.

www.medjugorje-news.com

Izvor
nedjelja.ba
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er