VJERA I DUHOVNOST

Postoje li duhovi?

Vrlo je vjerojatno da ako netko vidi duha prilikom “prizivanja”, ono što je vidio zapravo je demon. Otprilike u ovo doba godine “duhovi” su posvuda. Možete ih pronaći u školi, na kućnim pragovima i na policama trgovina. Većinu vremena, umjesto da izgledaju zastrašujuće, oni su slatki i umiljati poput Caspera, prijateljskog duha, ili poput djece koja se pojave na vašem pragu, umotana u plahtu i viču “bu!” piše Aleteia.

Ali što je s duhovima? Jesu li uopće stvarni? Mogu li i trebaju li katolici vjerovati u njih? Pa, da, ako govorite o duhovima, onda katolici sasvim sigurno mogu vjerovati u “duhove”. Dugi niz godina latinska riječ “spiritus” prevodila se na engleski kao “duh”, a katolici bi uzvikivali “U ime Oca i Sina i Duha Svetoga”, križajući se na molitvi. Bog je čisti “duh” i stoga je korištenje ove definicije savršeno logično. Ali što je s strašnim duhovima za koje se tvrdi da opsjedaju kuće ili onima koji se prikazuju u filmovima strave? Jesu li te stvari stvarne? Crkva pristupa pričama o viđenjima duhova sa dozom skepticizma. Mnogi mogu imati prirodne uzroke. Ali da biste razumjeli neobjašnjive pojave, treba imati na umu neke stvari.

Sveti duhovi

Moramo se vratiti tradicionalnoj definiciji “duha” i pogledati Katekizam za vodstvo. U njemu čitamo: „Postojanje duhovnih, netjelesnih bića koja Sveto pismo obično naziva ‘anđelima’ je istina vjere. Svjedočanstvo Svetog pisma jasno je kao i jednoglasnost Tradicije. Kao čisto duhovna stvorenja, anđeli imaju inteligenciju i volju: oni su osobna i besmrtna stvorenja, koja u savršenstvu nadilaze sva vidljiva stvorenja, o čemu svjedoči sjaj njihove slave” (KKC 328, 330).

Anđeli su, slični Bogu, čisti “duh” i postoje. To je “istina vjere” i mi smo obvezni vjerovati u njih kao katolici. Kad god se anđeo pojavi nekome u Bibliji, osoba bi se u početku mogla bojati, ali onda anđeo progovori i potiče ih da se ne boje. Čini se da anđeo daje određenu poruku ohrabrenja i pomaže određenoj osobi da se približi Bogu. Njihova je svrha voditi dušu putem koji im je Bog odredio u nadi da će konačno dostići vječni život.

Također, anđeo ne želi prevariti i ne bi vrebao iza uglova, pokušavajući se sakriti od nekoga. Njihova je misija vrlo specifična i često nam pomažu, a da mi uopće ne znamo da su anđeo. Ponekad mogu poprimiti ljudski izgled, ali način na koji izgledaju nije namijenjen da uplaši ili uplaši, već da nam pomogne.

Duhovi obmane- demoni

S druge strane, dok postoje dobri anđeli, postoje i loši anđeli. Evo što kaže Katekizam: “Sotona ili đavao i drugi demoni su pali anđeli koji su slobodno odbili služiti Bogu i njegovom naumu” (KKC 414) “[Sotonina djela] mogu prouzročiti teške ozljede — duhovne prirode i, neizravno, čak i fizičke prirode — svakom čovjeku i društvu“ (KKC 395). Čini se da ovo spada u definiciju duhova koji se pojavljuju u paranormalnim reality showovima. Izvješća o takvim duhovima uvijek se vrte oko nečega što plaši pojedinca. To može biti objekt koji se miče samostalno ili ukleta kuća. Ponekad je to izvješće o zastrašujućoj pojavi. Često osoba koja vjeruje da je vidjela duha ustvari ga samo nazire, ali iskustvo je zastrašujuće. Ova taktika svakako podsjeća na ono što nam demoni žele učiniti: žele nas uplašiti.

Demoni nas žele prevariti da vjerujemo da su moćni i zadobiti našu pokornost. To je stara taktika. Đavao nas želi namamiti od Boga i želi da budemo fascinirani demonskim. Na isti način na koji anđeli mogu obući “kostim” kako nas ne bi uplašili demoni mogu učiniti isto, samo što su njihove namjere puno drugačije. Demoni se mogu pojaviti kao figure nalik na duhove kako bi nas zastrašile. Vrlo je vjerojatno da ako netko vidi duha ili ako je uključen u “prizivanje”, ono što je vidio zapravo je demon.

duhovi

Duhovi mrtvih

Postoji još jedna kategorija “duhova” koja se ne uklapa u definiciju anđela ili demona. Bilo je bezbroj priča kroz stoljeća o svecima ili dušama u čistilištu koje posjećuju ljude na zemlji. Sveci se pojavljuju ljudima kako bi ih potaknuli i dali im nadu u vječni život, a duše u čistilištu obično dolaze tražiti molitve ili zahvaliti nekome za molitve. Sveci su svjedočili kroz stoljeća gledanja duša iz čistilišta, ali te duše uvijek traže molitve onih kojima se pojavljuju, a zatim zahvaljuju svecu kada su primljene u nebo.

Duše u čistilištu imaju svrhu iza svog izgleda i ne žele nas uplašiti ili zastrašiti. Moguće je da su neki duhovi duhovi preminulih rođaka koji nam žele dati riječ utjehe ili čak upozorenja, ali Crkva ni na koji način nije rekla može li to biti tako ili ne. Na kraju, Crkva bi predložila da ako vas muče duhovi koji vas pokušavaju progoniti i uplašiti, ne tražite pomoć vračeva ili gatara. Umjesto toga nazovite svog lokalnog svećenika. Na djelu bi moglo biti nešto mnogo zlokobnije nad čime istraživači paranormalnog neće imati moć.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er