VJERA I DUHOVNOST

Kako se boriti protiv zlih i prisilnih misli?

Osim slučajeva psihičkih bolesti, kršćanska tradicija poznaje duhovni svijet u kojem zlodusi ponekad mogu uznemiriti i napastovati ljudsku osobu, nerijetko u obliku nepristojnih, pa čak i bogohulnih misli. Takve vrste napasti obično izazivaju nutarnji nemir koji brzo iščezne, ali ponekad postaju pravim znakom iskušenja.

Kršćanskom životu iskušenja nisu strana. Postoje vanjske i nutarnje napasti, a Jakov u svojoj poslanici ističe kako svaka napast dolazi iz požude (Jak 1,14). No ne smijemo isključiti iskušenja koja dolaze od Boga i napasti koja dolaze od zloduha.

Oni obično dolaze poput insinuacije, parazitskih misli, i ponekad mogu biti teški i uporni. Takve misli trebali bi se tretirati kao i svaka druga rastresenost: ne zadržavati se na njima i ne davati im prostora. U suprotnom će ti glasovi postati glasniji.

Humor je najbolja obrana od tih misli. Prastari savjet još uvijek vrijedi, a glasi da duboko udahnemo, pogledamo Gospodina, izgovorimo ‘Zdravo Marijo’ i učinimo znak križa. Ili, vrlo jednostavno, sjetite se onoga o čemu ste prethodno razmišljali ili radili, jer kušnje i napasti upravo nas žele odvratiti od našeg zadatka.

Ako imamo veliko iskušenje, to je prilično dobar znak za naš duhovni život, jer zlodusi imaju tendenciju ostaviti ‘mlake’ na miru. Međutim, u nekim slučajevima riječ je o nečem puno snažnijem od samog iskušenja. Većinom se radi o nekontroliranom impulsu koji potiče misao, ponekad čak i neka riječ ili radnja. Takve stvari dolaze od spiritizma, vidovnjaka, okultnih praksi i u svim ostalim praksama koje nam žele ponuditi ‘posebne’ moći. Takvih stvari trebamo se čuvati.

Ipak, ne smijemo se bojati napasti, jer uskrsli Krist pobijedio je neprijatelja. Tu pobjedu moramo prihvatiti bezuvjetno i bez odgađanja. Prije svega, prepoznajmo ‘vrata’ kroz koja zlodusi mogu ući u naš život, zatim prekinimo veze s bilo čim ili bilo kime, koje nas potiču na okultnu praksu.

Ako imate knjige ili predmete povezane s okultnim, uništite ih. Konačno, povjerite se molitvi Crkve da biste bili iznutra oslobođeni, pročišćeni i obnovljeni u pravoj vjeri. Tada ćete moći čuti lagani povjetarac Duha Svetoga koji nosi zvuk istine i slobode.

www.medjugorje-news.com

Izvor
laudato
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er