VJERA I DUHOVNOST

Sedam korisnih savjeta kroz Korizmu

Sedam korisnih savjeta kroz Korizmu:

1. Postoje smjernice za post
U tradiciji Crkve post je uvijek podrazumijevao odricanje od hrane. I danas je za post potrebno da vjernik blaguje jedan obrok do sitosti i nekoliko manjih obroka u danu. No to ne bi smjela biti čokolada ili kolačić, nego kriška kruha. A obrok do sitosti ne podrazumijeva mesni odrezak s prilogom, nego neko jelo bez mesa, primjerice povrtna juha.

2. Post nije samo odricanje
Danas za mnoge kršćane vrijeme pokore znači odricanje od nečega što je važno u njihovoj svakodnevici. Nakon Drugog vatikanskog koncila, Crkva je odredila samo dva zapovjedna posta – Pepelnicu i Veliki petak – na koji je predviđen jedan obrok do sitosti i nemrs (odricanje od mesa). No, kako kaže propis, katolici neka se u vrijeme 40-dnevne Korizme revnije posvete svojim zadaćama.

3. Pomažu mali koraci
Korizma ne bi trebala biti trenutak za promjene poput onih za Novu godinu. Odricanje nije svrha sebi, nego je važno izdržati do kraja. Bolje je obećati manje, nego posustati nakon nekog vremena. Život bez mesa, cigareta ili alkohola nije smisao posta, osobito ako vjernik svakog dana žali zbog toga, a za Uskrs jedva dočeka vratiti se starim navikama.

4. Potreban je dobar razlog
Početke korizmenog vremena pokore kršćani vide u 40-dnevnom boravku Krista u pustinji, gdje ga je iskušavao đavao. A kao što je u tom vremenu s njim bio Bog, tako je on i s vjernikom koji posti. Možda s takvom pomisli nije više važna prva kava ili komadić čokolade nakon 40 dana posta, nego radost i zajedništvo Uskrsa. Jer nije važno odricanje po sebi, nego mu smisao daje dobar razlog.

5. Tko treba postiti?
Zakonik kanonskog prava propisuje post za sve vjernike, ali postoje iznimke. Djeca mlađa od 14 godina i osobe starije od 60 ne moraju se držati zapovjednog posta na Pepelnicu i Veliki petak. Taj je post propisan za vjernike od 14 do 60 godina života. No i za njih su nedjelje izuzete, jer tad ne treba postiti. Iznimke čine i putnici, bolesnici i naravno trudnice.

6. Nema izlika
Postoji izreka da se tekućom hranom ne prekida post. U povijesti Crkve uvijek je bilo onih, koji su tražili način kako da izbjegnu post. Redovnici su u vrijeme posta u Rim slali velike količine „posnog pića” – piva. A kako se ono redovito kvarilo na putu u Vječni grad, Papa ga je zabranio tijekom Korizme.

7. „Obratite se i vjerujte evanđelju!”
Evanđeoski ulomak na Čistu srijedu trebalo bi uvijek biti na umu pravom vjerniku. Osobito u trenucima napasti. Svatko se osobno opredjeljuje za post i stoga treba izdržati. A nakon 40 dana nema više posta.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er