VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Kako Crkva može spasiti ostavštinu svetog Nikole od komercijalizacije

Kako spasiti pravog svetog Nikolu od komercijalizacije?

Pravog svetog Nikolu često zasjeni komercijalizirani Djed Mraz. Na primjer, često vidimo Djeda Mraza komercijaliziranog u mnogim reklamama, uključujući crteže i reklame Coca-Cole koji su počeli 1920-ih.

Kako je sveti Nikola postao kršćanski simbol velikodušnosti prije više od 1700 godina? Sv. Nikola je rođen u trećem stoljeću i njegovu ostavštinu ne samo kao sveca, već i kao veselog darivatelja, posebno djeci, danas treba prihvatiti. Ipak, mnogo više od vesele figure u crvenom odijelu iz popularne kulture, sveti Nikola je također imao vatrenu strast prema istini. Kada je heretik Arije poricao Kristovo božanstvo na Nicejskom koncilu, Scheel kaže da svetac nije mogao “podnijeti njegove smicalice i bio je toliko frustriran njime da ga je ošamario.”

Međutim, ono što većina ljudi ne zna jest da je sveti Nikola nakon toga bio strogo kažnjen, a kasnije je rekao da je bio “užasnut i da žali” zbog svojih postupaka. Kako bismo bolje promislili o trajnom naslijeđu milosrđa i pravde svetog Nikole, trebali bismo prepoznati njegov pravi karakter i doprinos vjeri. “Krepost svetog Nikole dolazi u odnosu na njegovo zajedništvo s Kristom i zato njegova ostavština živi i danas”.

Sveti Nikola je bio pravi svetac od krvi i mesa, a ne samo marketinška kreacija. Njegova ostavština može nastaviti nadahnjivati i voditi nas danas kada komercijalizacija često zasjenjuje pravo značenje Božića. Ponovno otkrivanje osobe svetog Nikole mogao bi biti veliki korak prema očuvanju svetosti i autentičnosti katoličkih tradicija koje su nam potrebne!

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er