OBITELJVJERA I DUHOVNOST

Kada imate problema sa svekrvom potražite zagovor ovih svetica molitvom

U našem je društvu nekako tradicionalno prisutno uvjerenje da snahe uvijek imaju problema sa svekrvom. Ili svekrve sa snahom, ovisi u čijim ste cipelama. Valjalo bi promisliti nastaju li problemi upravo zbog tog stereotipa koji je prisutan u našem razmišljanju pa svojim očekivanjima doprinesemo tome da se zaista razviju poteškoće u odnosu.

Krenimo od onoga što nam je zajedničko i natopimo (budući) odnos molitvom

Krenemo li pak od onoga što nam je zajedničko – ljubav prema osobi, s jedne strane sinu, s druge strane zaručniku, mužu – vjerojatno tako zauzimamo puno bolju početnu poziciju. Uz ovakav stav, potrudimo se natopiti (budući) odnos molitvom. Blagoslovimo unaprijed svaki trenutak i pripremimo srca da budu spremna primati milosti, biti strpljiva, ljubiti i praštati.

Dvije se svetice ovdje posebno ističu kao svjedoci toga koliko ponekad odnos sa svekrvom i svojtom općenito, može biti izazovan – sveta Adela i sveta Monika.

Sveta Adela imala je vrlo buran i bolan odnos sa snahom

Sveta Adela rođena je u švicarskoj plemićkoj obitelji 931. godine, a 951. godine udala se za kralja Otta I. i s njim na svijet donijela nekoliko djece. Nakon dvadesetak godina braka, on je preminuo od groznice. Njegova je smrt unijela u obitelj čitavu lavinu problema. Otto II., sin Adele i Otta I., po smrti oca oženio je bizantsku princezu Teofaniju. Mlada je snaha okrenula supruga protiv njegove majke i pobrinula se da je izbaci s dvora.

Adela je napustivši dvor otišla živjeti s bratom. Njegovala je bogat duhovni život, čvrsto se uzdala u Gospodina i pomagala u obnovi i izgradnji crkvi i samostana. Konac svog života provela je u jednom od tih samostana. Bila je svjesna važnosti jedinstva obitelji i koliko obiteljski problemi zahvaćaju sve članove obitelji postajući im najteži životni križ. Predavala je sve to Bogu i ustrajno molila. Pred kraj sinova života, a nakon smrti snahe, majka i sin su se pomirili.

Zatražite njezin zagovor ovom kratkom molitvom:

Nebeski Oče, budi mi na pomoć u obiteljskim odnosima. Ispuni moje srce ljubavlju, mirom i milosrđem. Odagnaj od mene svaku misao koja potiče razdor. Dotakni srce moje svekrve, privuci je k sebi po zagovoru sv. Adele kako bi naša obitelj mogla biti potpuna, ujedinjena i Tebi posvećena. To te molim po Gospodinu našemu Isusu Kristu, tvome Sinu, koji s Tobom i s Duhom Svetim živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

Sveta Monika imala je problema sa svekrvom i nasilnim mužem

Sveta Monika svima nam je poznata po svome sinu i tome kako je izmolila njegovo obraćenje, a on je poslije postao jedan od najvećih naučitelja Crkve. Manje je poznato da je sveta Monika živjela u nesretnom braku.

Kao mlada djevojka stupila je u dogovoreni brak sa znatno starijim muškarcem i trpjela zlostavljanje i od njega i od njegove majke. Živjeli su u istom kućanstvu. Muž svete Monike bio je ovisan o alkoholu, teške naravi – a takvu je narav imala i njegova majka pa je uz probleme s mužem sveta Monika imala problema i sa svekrvom.

Sveta Monika strpljivo je i uz žarku molitvu podnosila svaku njihovu grubost. Na njihovo nasilje odgovarala je ljubaznošću. I to u tolikoj mjeri da su se na kraju oboje obratili! Po njihovoj smrti, ostavši udovicom, počela je živjeti posvećenim životom. Još za vrijeme braka stupila je u kontakt s drugim ženama iz svoje okoline koje su živjele u nasilnim brakovima. Okupljale bi se i razgovarale, pružale si potporu i pomagale kako i koliko su mogle. Njezina ljubav za svakoga čovjeka očitovala se i u ovom činu podrške svakoj ženi koja je trpjela, poput Krista.

Utecite se i njezinom zagovoru u svojim potrebama – potražite devetnicu svetoj Moniki ili ju jednostavno zazovite i zatražite za pomoć i molitvu kada vam je potrebna.

svekrvom

www.medjugorje-news.com

Izvor
žena vrsna
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er