BiHHRVATSKAVIJESTI

Hrvatska bezuvjetno otvorila granice za državljane Srbije, a Hrvati iz BiH u svojoj matičnoj domovini kao građani drugog reda

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije objavilo je da od 25. lipnja državljani s putovnicama Srbije mogu preći granice Hrvatske bez ograničenja. Iz Hrvatske nije objašnjeno zbog čega je donesena ovakva odluka u vrijeme kada zbog pandemije velik broj država u EU ima neka ograničenja ulazaka u vlastite države piše Narod.hr

Srbijanci mogu bez ograničenja putovati i u BiH, Njemačku (osim zrakoplovom), Mađarsku, ali za ulazak u Sloveniju postoje neka ograničenja, kao i za Italiju.

U Srbiji je kompletno s dvije doze cijepljeno 36% stanovništva.

Nakon što je objavljeno da za državljane Srbije više ne postoje ograničenja za ulazak u Hrvatsku, političari iz hrvatskih redova su posebno negodovali zbog odluke susjeda.

Tako su iz Hrvatske republikanske stranke reagirali kazavši da je ova izmjena pri ulasku u Hrvatsku posebno nepravedna po Hrvate koji žive u Bosni i Hercegovini.

“Hrvatska se očigledno otvara svojim istočnim susjedima. Valjalo bi upitati Plenkovića, Božinovića, ali i tri mumije 11. izborne jedinice, jesu li, prema ovome, Hrvati iz BiH postali bliskoistočni susjedi?… Zašto matična Domovina diskriminira svoje sunarodnjake iz BiH? Je li ovo odraz bratske i bezrezervne podrške Vlade Republika Hrvatske Hrvatima u BiH?”, kazali su oni.

Navode da nemaju ništa protiv ulaska srbijanskih državljana u Hrvatsku, ali da im je nejasna odluka s obzirom na to da BiH, prema posljednjim podatcima, ima bolju epidemiološku situaciju kada je riječ o broju novozaraženih. Istina je da je Srbija država s većim brojem procijepljenih građana za razliku od BiH.

Žustru reakciju imao je i HDZ 1990 kojima kao i HRS-u nije jasno “čime su to bh. građani s hrvatskim državljanstvom zaslužili da budu građani drugog reda”, a s obzirom na činjenicu da Hrvati iz BiH bez obzira na to imaju li državljanstvo i prebivalište u RH svejedno moraju imati ispunjen neki od uvjeta kao što je potpuno cijepljenje, PCR test i preboljen COVID-19.

“Gosti iz BiH uvijek su bili dobri gosti i iskreno i prijateljski su percipirali državu Hrvatsku, za razliku od Srba koji i danas radije idu u Grčku i Tursku nego u ‘neprijateljsku državu’”, stoji u priopćenju HDZ-a 1990 koje potpisuje lider Ilija Cvitanović.

On smatra da je “krajnje vrijeme da zastupnici u Hrvatskom saboru izabrani iz BiH, a i svi drugi zastupnici, reagiraju na ovu nepravdu i maksimalno se potrude da se ova nepravda otkloni”.

Zbog odluke su negodovali i hrvatski političari iz Hrvatske kao što je zastupnik Mosta Nikola Grmoja ovu odluku nazvao “smiješnom”.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er