BiHHERCEGOVINA

Hercegovina: Bogom dana zemlja s velikim potencijalima. Obnovljivi izvori energije stoje, vlada nema sluha za razvoj.

Bog nas je nagradio mnogim privilegijama za život. Uz obnovljive izvore vode dao nam je i bogato sunce, odličnu klimu i mnogo toga da uživamo u zemaljskom životu, ali nam nije dao pamet. Ta stavka se mora izroditi i izgraditi u samoj osobi da bi mogla upravljati svojim prirodnim resursima i ljudskim životima.

Tako je Bog suncem i mediteranskom klimom nagradio Hercegovinu. Upravo dok se svijet okreće obnovljivima izvorima energije, poput solarnih elektrana ili vjetro elektrana, kod nas je to enigma. Znanost za koju treba pamet ili možda ne treba. Dok Hercegovinu kroz godinu dana prži sunce preko 200 dana što je sasvim idealan uvjet za solarne elektrane. “ALI”

Ali, birokracija. Papiri, dozvole i na kraju kad se sve investira i ishoduju dozvole, otkupna cijena KWh je mizerna odnosno skoro pa ne isplativa. Dok napredne ekonomske zemlje plaćaju proizveden KWh tri puta više neg dobiven od hidroelektrana ili elektrana na kruta goriva, kod nas je to u egalu. Taj KWh iz obnovljivih izvora energije poput sunca koji stimuliraju razne vlade razvijenih zemalja bi trebao koštati 3 puta više nego po otkupnoj cijeni koju mi plaćamo. Recimo da je utrošen 1 KWh energije 20 pfeninga, otkupni bi trebao biti 60 pfeninga. Agencije poput FERK-a i vlada uopće nemaju štih niti volje subvencionirati odnosno olakšati pokretanje mini-solarnih elektrana i tim putem iskoristiti potencijal sunca Hercegovine i izvoziti električnu energiju prema drugim zemljama kojima nedostaje. ALI kako smo već naglasili, brdoviti Balkan i “gonjanje papira” je specifično za ovaj naš Raj na zemlji.

Solarnom energijom, što dobivamo? Pa dobivamo višestruko poput da čuvamo okoliš, čuvamo svoje rijeke, ne koristimo kruta goriva, ne zagađujemo okoliš. prihodujemo kao domaćinstvo pri prodaji električne energije dobivene suncem, ne trošimo električnu energiju za dobivanje tople vode, država otkupljuje našu energiju te je izvozi i samim time prihoduje. Također bi porastao broj tvrtki i samim time uposlenih montažera solarnih elektrana, punio bi se proračun porezima, tvrtke bi radile na održavanju solarnih i mini solarnih elektrana i mnogo mnogo pozitivnih stavki koje vuče sam projekt solarnih elektrana, a što je najvažnije nismo nikome naštetili!

Dok se stranke natežu u vladi, hoćemo zajedno, nećemo zajedno., kupovanje glasova itd. Kupovanje mjesta u vladi, guranje vlastitih interesa u ime naroda, prodavanje šupljih priča i asfaltiranja cesta uoči izbora pa do masovnog egzodusa mlađarije s obiteljima, pitamo se što nas čeka za 10 godina, a ne za 100. Nije bitno tko je na vlasti, bili su ovi i oni, opet isto. Što je najgore u svemu tome hvale se što su kao vlada uradili. S čim? Našim novcima koji smo unijeli u budžet federacije ili s kreditima koji su oni uzeli “po jeftinoj kamatnoj stopi” a morat će ga vraćati naša djeca i naša unučad.

Zato propagandu svoje politike ne nudite nama kao narodu, već kad se doma vratite nudite svojim ukućanima, jer smo više siti praznih obećanja i da će nam biti bolje. Kad ne možete pomoći, barem nemojte odmoći što je izgleda politika zemalja kod nas i u okružju.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er