VJERA I DUHOVNOST

Evo koja je razlika između smrtnog i lakog grijeha

Koja je razlika između smrtnog i lakog grijeha? Smrtni i laki grijesi različiti su načini kategorizacije naših prijestupa prema Bogu i bližnjemu. Grijesi nisu nešto na čemu obično volimo razmišljati, jer nas podsjećaju na naše greške i propuste.

Ipak, Crkva nas potiče da prepoznamo težinu svojih grijeha i da se vratimo Ocu ispovijedajući ih u sakramentu ispovijedi. Čineći to, mi se ponovno sjedinjujemo s Bogom i naš odnos se obnavlja.

Govoreći o grijehu, Katolička Crkva ističe razliku između smrtnih i lakih grijeha, piše portal Aleteia.

Smrtni grijesi

Katekizam Katoličke Crkve definira smrtni grijeh kao “tešku povredu Božjeg zakona;” dodajući da takav grijeh “odvraća čovjeka od Boga, koji je njegov krajnji cilj i njegovo blaženstvo, dajući prednost nižem dobru od njega” (KKC 1855). Da bi grijeh bio smrtan, da bi prekinuo naš odnos s Bogom, mora ispunjavati tri posebne kvalifikacije kako je izloženo u Katekizmu. Smrtni grijeh zahtijeva potpuno znanje i potpuni pristanak. Pretpostavlja spoznaju o grešnom karakteru čina, o njegovoj suprotnosti s Božjim zakonom. To također podrazumijeva pristanak koji je dovoljno namjeran da bude osobni izbor. Lažno neznanje i tvrdoća srca ne umanjuju, već povećavaju dobrovoljni karakter grijeha. (CCC 1859) Da sažmemo tri kvalifikacije, smrtni grijeh mora biti teška stvar, počinjen s punim znanjem i osoba mora imati potpuni pristanak.

Laki grijesi

Laki grijesi su prijestupi protiv milosrđa, Božje ljubavi prema nama i naše ljubavi prema bližnjemu. Iako ne prekidaju naš odnos s Bogom ili životom milosti, laki grijesi mogu imati dalekosežne posljedice. Često kad opetovano činimo lake grijehe, to slabi našu odlučnost i vjerojatnije je da ćemo počiniti smrtni grijeh. Crkva nas poziva na ispovijed ovih “lakih” grijeha, jer oni štete našem odnosu s Bogom i s drugima. Nadalje, “redovita ispovijed naših lakih grijeha pomaže nam oblikovati svoju savjest, boriti se protiv zlih sklonosti, prepustiti se Kristovu ozdravljenju i napredovati u životu Duha” (KKC, 1458).

Osnovna razlika između smrtnih i lakih grijeha je u tome što smo dužni ispovjediti sve smrtne grijehe u ispovijedi, te se potičemo, ali ne zahtijevamo, da ispovjedimo sve lake grijehe. Laki grijesi su tipične naše svakodnevne slabosti, dok su naši smrtni grijesi ono što nas odvaja od Boga i Crkve.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er