CRKVASVECIVJERA I DUHOVNOST

Blagdan Gospe od Anđela (Porcijunkula)

Na blagdan Gospe od anđela 2. kolovoza Crkva, a posebno franjevački red se posebno spominje obraćenja svetog Franje 1208. godine u crkvici Porcijunkuli. Porcijunkula je itekako bitno mjesto u Franjinom životu i mnogi ključni događaji za njega i za njegovu braću odigrala su se baš na tome malenom mjestu.

U prvotnom žaru svojega obraćenja sveti Franjo je najprije obnovio crkvu sv. Damjana, a nakon toga i Porcijunkulu. U silini žara koji je Franjo osjećao obnavljajući crkvene građevine, kroz tišini malene Porcijunkule u Franjinom srcu će se u potpunosti očitovati put kojim mu je krenuti. Naime, na blagdan svetog Matije 24. veljače 1208., prilikom svete mise Franju će u dubinu cijelog njegov bića pogoditi tzv. Isusov misijski govor kojim svoje učenike upućuje na prvo poslanje (Mk 10,5-15).Također uz ovu crkvicu veže se dirljiva priča u kojoj sveti Franju tumači bratu Leonu u čemu se sadrži savršeno veselje. Tu je i u noći Cvjetnice 1211. godine Franjo zajedno sa svojom braćom dočekao svetu Klaru, koja je želeći se u potpunosti posvetiti Gospodinu pobjegla iz očinskog doma i krenula slijediti Krista po uzoru na svetog Franju. Porcijunkula je bilo mjesto okupljanja Franjine braće, pa je tako prvi kapitul franjevaca održan upravo ispred ove tvrđave franjevačke duhovnosti. Budući da je za svoga života sveti Franjo Porcijunkulu držao u posebnom kutku svojega srca, tako je i na samoj njegovoj smrti ova malena crkvica bila mjesto njegovog prelaska u Vječni život.

Ono što je se u toj crkvici rodilo, a danas je velika milost za svekoliku crkvu je prilika za dobivanje potpunog oprosta grijeha. Potpuni oprost je godine 1216. sve. Franjo izmolio od pape Honorija III. Koji je odredio posebni oprost svima onima koji pohode crkvicu Porcijunkulu. Oprost je prvotno bio vezan uz pohod Porcijunkuli, ali se kasnije proširio na sve franjevačke crkve. Potpuni oprost mogu dobiti vjernici koji od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza do ponoći pohode neku od franjevački crkvi, ispovjede se i pričeste, te izmole Vjerovanje, Oče naš i pomole se na nakanu Svetoga Oca. To podrazumijeva da ne treba biti ispovjeđen baš toga dana u točno određeni sat, već da osoba bude u stanju milosti. Stanje milosti podrazumijeva da, ako sam se neki dan ispovjedio, tada, ako nisam počinio teži grijeh i iskreno sam se pokajao ne moram na Gospe od Anđela ići na ispovijed bez grijeha.

Svaki teški grijeh ima dvostruku posljedicu: raskida naše zajedništvo s Bogom i lišava nas vječnog života. Oproštenje od vječne kazne (tj. vječnih muka u paklu) ostvaruje se oprostom od krivnje i obnovom zajedništva s Bogom po sakramentu ispovijedi. Pored vječne kazne postoji i ona koju nazivamo vremenitom kaznom od koje se vjernik treba očistiti bilo na zemlji (pokorom i zadovoljštinom) bilo poslije smrti u stanju nazvanom čistilištem. Ili, kako je netko slikovito objasnio, nakon što u ispovijedi zacijeli rana još uvijek na tom mjestu ostaje ožiljak. No Crkva, vlašću koju je primila od Gospodina, vjernicima (živima, kao i onima koji su preminuli) o blagdanu Gospe od anđela, može dodjeljivati oproste i od tih “ožiljaka”, odnosno vremenitih kazni za grijehe.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er