BiHCRKVAVJERA I DUHOVNOST

Fra Mario Knezović – ZEMLJO MOJA, IRONIJA ILI SKANDAL?

Fra Mario Knezović još jednom objavom na Facebook-u podigao prašinu u BiH.

Objavu prenosimo u cijelosti.

Možete li ikako zamisliti da, primjerice, za dvadesetak godina pjesmu „Moja domovina“ otpjevaju članovi nekog drugoga Band Aida i kažu da je to pjesma npr. Domovini Rumunjskoj?

Taj nemogući scenarij dogodio se ovih dana u Bosni i Hercegovini. Naime, pjesmu „Zemljo moja“ otpjevali su razni izvođači iz BiH. Tu pjesmu koju je napisao i skladao Kemal Monteno „nasilno“ su prisvojili kao da je ona napisana i skladana s mislima na BiH.

Vezani članci

Na njihovu žalost, a na radost Istine, to nije tako.

Ta pjesma je prvi put izvedena 1975. na Festivalu zabavnih melodija u Sarajevu, gdje je osvojila četvrto mjesto. Napisana je u ljubavi i mislima na tadašnju državu Jugoslaviju (tako je i autor govorio) i uvijek se potpisivalo ispod nje jugoslavenska zabavna pjesma.

Budući da je bila pjesma tih motiva bila jedna od najomiljenijih pjesama Josipa Broza Tita i kao takva često bila puštana na službenim prijemima koje je organizirao Tito ili komunistička partija – CKSKJ. To je činjenica i istina. Sada tu pjesmu „prekrstiti“ u bosanskohercegovačku pjesmu i promijeniti joj nakanu je kulturocid i etnocid.

Ta pjesma je jednako i makedonska i crnogorska i srbijanska i hrvatska kao što je i bosanskohercegovačka. I da se razumijemo. Kemal Monteno, pokoj mu duši, je bio sjajan kantautor kojeg rado slušam. Isto tako, ova pjesma je po svome sadržaju i melodiji prekrasna.

No, kad je stavimo u kontekst tog vremena ona dobiva svoju drugu dimenziju. Isto tako, ovi izvođači iz BiH, koju su je prepjevali isto zaslužuju poštovanje i respekt.

Međutim, sve to nije dovoljno da bi se odustalo od istine da je pjesma „Zemljo moja“ pisana za Zemlju koja se zvala Jugoslavija, a ne Bosna i Hercegovina. Srećom da je Juga propala, a pjesma ostala.Pjesmu, po sebi lijepu, preporučam čuti.

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er