BIJAKOVIĆIBRDO UKAZANJACRKVAMEĐUGORJEPLAVI KRIŽ

Fra Mario Knezović: Gospa je najdivniji putokaz do Isusa

Gospa je najdivniji putokaz do Isusa. Kao tražitelji Boga, radujemo se što je sv. Toma zapitao: Gospodine, mi ne znamo kamo ideš i što je tvoj put? Kao da je Toma samo naglas i iskreno u ime nas izgovorio stvarnost neshvaćanja Kristova namisla, njegova puta, njegova cilja…

Kamo ideš? Isus Tomi reče da je on put, istina i život (usp. Iv 14,6). Isus je sebe, dakle, tako predstavio. Želimo li doći do bilo kojeg odredišta, moramo znati put. Put nije samo prometnica automobila, vlakova, zrakoplova i drugih prijevoznih sredstava. Put je i mogućnost susretišta. Ako želimo susresti znanca ili prijatelja, moramo prijeći određeni put od kontakta i stiska ruke, do prijateljskih odnosa.

Bitno je znati put, jer u protivnom ćemo zalutati. Kako pronaći put do Boga i stati na njegove staze, temeljno je vjerničko pitanje. Put do susreta s Bogom ključna je zadaća ne samo religioznosti nego i čovječanstva uopće. Doći u susret s našim Stvoriteljem imperativ je kojem osoba, naravno, teži. U svijetu bez Boga imamo bezbroj naučavanja koja niječu Božju opstojnost i nude svoje putove. Mnogi, u neznanju, podliježu tim teorijama. Potaknut takvim promišljanjima, njemački teolog Hans Küng rekao je novinaru ateistu: „Vi ne vjerujete u Boga.

Zbog toga vam je zatvoren jedan beskrajan, divan svijet. Vi ste poput čovjeka koji je gluh i zato mu je zatvoren pristup svijetu prekrasne glazbe“. Istina, teško je čovjeku skinuti mrak s očiju dok sam ne osjeti ljepotu svjetla. Stoga, nije toliko nužno čovjeku dokazivati Božju opstojnost, nego mu pomoći otvoriti oči srca i duše da progleda i sam spozna. Papa Pavao VI. je znao kazati: „Ne trebamo proklinjati tamu, nego upalimo svjetlo!“ U Međugorju je Bog po Gospi upalio svoju svjetiljku u svijetu tadašnjega komunističkog mraka.

Brdo ukazanja tako je po Mariji postalo grad na gori, svjetlo koje svijetli u noćima mnogih srdaca. To svjetlo, kao zvijezda Danica u betlehemskoj noći, jasno pokazuje i osvjetljava put do Isusa. Upravo tu, na Brdu ukazanja, čovjek današnjice ponavlja pred Gospom upit sv. Tome o Isusovoj adresi.

Gospa je tako najdivniji smjerokaz do Isusa. Ona drugo i ne želi biti. Ona ne vodi ljude k sebi, nego k onomu koji je put, istina i život. Po Gospi međugorski hodočasnik sam iskustveno spoznaje Boga i s njom pronalazi svoj put. Kao takva, Gospa i nama, zajedno sa sv. Ivanom Krstiteljem, želi reći da iskustvom svoje vjere budemo put za druge do Isusa.

Gospa
foto: Miljenko Musa FB

www.medjugorje-news.com/

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er