VJERA I DUHOVNOSTSVECI

Sv. Ljudevit Montfortski – svetac koji je promijenio život papi Ivanu Pavlu II.

Sv. Ljudevit Montfortski – svetac koji je promijenio život papi Ivanu Pavlu II. Sveti Ivan Pavao II. naveo je da je “Raspravu o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji” svetog Ljudevita Montfortskog čitao kao mladi sjemeništarac i radnik mnogo puta i to s velikom duhovnom koristi. Dapače, papa je svoje znamenito geslo “Totus Tuus” – “Sav Tvoj” uzeo inspiriran naukom sv. Ljudevita Montfortskog.  Sam papa rekao je da je preko 30 puta pročitao knjižicu svetog Ljudevita, da ju je uvijek nosio sa sobom i da ga je baš ona učinila – marijanskom papom.

Ova knjižica i biser marijanske pobožnosti prevedena je na hrvatski jezik, a papa Ivan Pavao II. govorio je da je svaki katolik mora bar jednom u životu pročitati.

Velik sveti Ljudevit Montfortski jedan od najzaslužnijih svećenika za promicanje štovanja Blažene Djevice Marije i moljenja krunice. Sv. Ljudevit rođen je pod imenom Louis-Marie Grignion u gradiću Montfortu u francuskoj pokrajini Bretanji. Rođen je 1673. godine, u doba kad je Francuskom vladao poznati kralj Luj XIV. (poznat i kao “Kralj Sunce”). Za svećenika je sv. Ljudevit Montfortski zaređen 1700. godine. Pridružio se Trećem redu dominikanaca, a 1705. osnovao je Družbu Marijinih misionara (lat. Societas Mariae)

Članove te družbe danas po njemu naziva i montfortanci, a u Zagrebu imaju samostan u Blatu. Zajedno s bl. Marie-Louise Trichet osnovao je i žensku redovničku zajednicu nazvanu Kćeri Mudrosti. Ta zajednica također djeluje i danas. Sv. Ljudevit Montfortski osobito se isticao svojom marijanskom pobožnošću i štovanjem anđela čuvara. Promicao je molitvu krunice, a napisao je i više knjiga o tim temama (primjerice jako važnu “Raspravu o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji”). Sv. Ljudevit Montfortski umro je na današnji dan u dobi od samo 43 godine. Posljednja propovijed koju je održao prije smrti navodno je bila o blagosti Isusa Krista i o Utjelovljenoj Mudrosti Oca.

Zanimljivo je da je sv. Ljudevita Montfortskog osobito štovao papa sv. Ivan Pavao II. Dapače, papa je svoje znamenito geslo “Totus Tuus” – “Sav Tvoj” uzeo inspiriran naukom sv. Ljudevita Montfortskog. Sv. Ivan Pavao II. naveo je da je svečevu “Raspravu o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji” čitao kao mladi sjemeništarac i radnik mnogo puta i to s velikom duhovnom koristi. Štoviše, rekao je da je čitanje tog djela bilo odlučujuća prekretnica u njegovom životu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
narod.hr

Vezani članci

Back to top button