CRKVAVJERA I DUHOVNOST

FRA IVO PAVIĆ: Zbog ovoga mladi napuštaju Crkvu

FRA IVO PAVIĆ: Zbog ovoga mladi napuštaju Crkvu Krizma je sakrament zrelosti i kršćanske odgovornosti. Bog nam je dao taj sakrament da ne “mucamo” u svojoj vjeri već da budemo Kristovi svjedoci u svijetu. Po tom sakramentu kršćanin postaje zreo da bude kvalificiran i angažiran svjedok Krista i Crkve.

Žalosno je da su mnogi kršćani nakon krizme postali Jehovini svjedoci. Mnogi mladi danas nakon krizme svečano neformalno napuštaju Crkvu. Oni kažu: “Obavili smo krizmu”, a nisu donijeli svjesnu odluku da pripadaju Isusu. Sakramenti nisu ustanovljeni da se obave, već da se od njih živi. Jednom je Slobodna Dalmacija objavila članak kako su krizmanici nakon krizme razbijali izloge, lupali lokale, divljali po gradu, demolirali autobuse. Kad se govori o krizmi, statistike u svijetu su poražavajuće.

MLADI SE KRIZMANICI TREBAJU ZALJUBITI U KRISTA

Prvo treba reći da mi svećenici i svi koji radimo u pastoralu često vjernike samo sakramentaliziramo, ali ne evangeliziramo. Idemo za tim da po svaku cijenu prime sve sakramente, a s druge strane ne radimo dovoljno na tome da se zaljube u Isusa i da mu predaju svoje živote. Oni koji žele raditi drugačije, obično su ismijani i progonjeni. Znam to iz osobnog iskustva, iz predavanja vjeronauka u školama. Više puta sam bio izbacivan iz škole upravo zbog toga. Svi smo odgovorni što mladi nakon krizme ne postaju praktični vjernici. Najprije društvo u kojem živimo. Mediji su u nas još uvijek antikatolički raspoloženi. Duh komunizma još je u mnogim glavama. Zatim su odgovorni roditelji i kumovi jer krizmanicima ne prenose živi primjer vjere. A onda odgovornost leži na župnicima, vjeroučiteljima, redovnicama, svima koji rade u pastoralu, i na onima koji podjeljuju taj sakrament. Velik problem je i to što oni koji pripremaju krizmanike nisu susreli Isusa osobno, tako da priprema za krizmu obično prođe više izvanjski.

BUDITE ZAPALJENI DUHOM SVETIM

Moja poruka svećenicima, vjeroučiteljima, redovnicama, roditeljima, kumovima i svima onima koji pripremaju mlade za sakrament potvrde? Budite zapaljeni Duhom Svetim. Jer kako su to lijepo rekli mnogi sveci: samo zapaljeni Duhom mogu paliti, samo oduševljeni za Isusa mogu druge oduševljavati, i samo oni koji su zaljubljeni u Isusa i koji ga nose u svome srcu mogu postići da ga i drugi uzljube. Onaj tko je zaljubljen u Isusa, najveći je bogataš. Našao je najdragocjenije blago. Njihova je dužnost da pripreme mlade da svjesno, slobodno potvrde u sv. potvrdi ono što su već primili kao djeca u krštenju – Duha Svetoga. Kod priprave je važno krizmanicima protumačiti ne samo sedam darova Duha, već i darove o kojima govori Pavao u svojim poslanicama, osobito u Korinćanima 12.

www.medjugorje-news.com

Izvor
rastimo u gospodinu
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er