VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Evo zašto se kip svetog Mihaela Arkanđela nalazi na Trgu neovisnosti u Kijevu

Pobožnost svetom Mihaelu Arkanđelu stoljećima je oblikovala stanovnike Kijeva, izražena u istaknutom kip postavljenom na Trgu neovisnosti. Jedan od najistaknutijih kipova na Trgu neovisnosti glavnog grada Ukrajine moćna je slika sv. Mihaela Arkanđela, koji bdije nad gradom Kijevom.

Zaštitnik Kijeva Brončani i zlatni kip postavljen je na Lach Gates 2002. godine, što je odluka koja odgovara pobožnosti svetom Mihaelu koju su stanovnici Kijeva imali tijekom stoljeća. Jedna od najpoznatijih građevina u Kijevu je samostan sv. Mihovila „Zlatna kupola“, sagrađen 1108. godine i posvećen sv. Mihaelu arkanđelu prenosi Aleteia

Kažu da je u to vrijeme u čast vojnih pobjeda u 12. stoljeću izabran sveti Mihael, zaštitnik vojnika. Početkom 20. stoljeća samostan i crkva su uništeni, a tek 90-ih godina prošlog stoljeća počeli su radovi na obnovi samostana sv. Mihovila i stvaranju novih Zlatnih kupola koje su vidljive danas. Neki su ljudi doživjeli “uskrsnuće” zgrade kao čudo, kako objašnjava Oleksandr Kozlovskyi u članku za Religioznu informacijsku službu Ukrajine.

Na isti način i mi, kao čudesni hramovi, izražavamo svoju duhovnu ljubav kroz materijalne stvari. Jer Bog je za nas učinio znatno više. A i ovo oživljavanje samostana sv. Mihovila je čudo Božje, jer kad je crkva razrušena, nitko nije ni vjerovao da će se dići iz ruševina. To svjedoči da Gospodin čak može oživjeti svoje svetište iz pepela… [ovaj samostan] svjedoči nepokorenu duhovnu snagu ukrajinskog naroda.

Nadalje, sveti Mihael je bio istaknut na pečatima kijevskih velikih knezova, a zatim i na grbu grada Kijeva od 17. stoljeća. Kada je grad 1995. izglasao novi grb, obnovili su izvorni dizajn sa svetim Mihaelom Arkanđelom. Nedavno se ukrajinski pravoslavni vođa 19. rujna 2020. prisjetio duge pobožnosti svetom Mihaelu koju su stanovnici Kijeva imali tijekom godina.

Vezani članci

Simbolično je da su na ovim prostorima pod Arkanđelom Mihaelom posvećena naša drevna svetišta: Sveta Sofija Kijevska, Mihovilanski Zlatokupolni manastir, Kijevsko-pečerska lavra i manastir Vidubiči, koji svjedoče da imamo tisućljetnu povijest i da naša ukrajinska država i naša ukrajinska crkva imaju takve povijesne korijene.

Sveti Mihael ostaje moćan zaštitnik, zajedno s Djevicom Marijom, nad Kijevljanima. Sveti Mihaele Arkanđelu, zaštiti Kijev.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er