EUROPAHRVATSKAVIJESTI

ŠOKANTNO Europski parlament usvojio ‘Matićevo izvješće’- hrvatski biskupi uputili kritiku

Europski parlament danas je većinom glasova usvojio ‘Izvješće o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena’ koje potpisuje hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić donosi bitno.net.

Europski parlament  usvojio je tzv. Matićevo izvješće  s 378 glasova “za”, 255 glasova “protiv” te 42 suzdržana.

Podsjećamo, dokument je proteklih dana izazvao brojne rasprave zbog svog kontroverznog sadržaja koji uključuje poziv na “besplatan pobačaj” te se protivi prizivu savjesti nazivajući ga “uskraćivanjem zdravstvene skrbi”.

Izvješće također spominje da “u određenim okolnostima transrodni muškarci i nebinarne osobe također mogu biti trudni te bi u tim slučajevima trebali moći koristiti mjere za skrb u trudnoći i pri porodu bez diskriminacije na temelju njihova rodnog identiteta”.

Posebno vokalna u kritici dokumenta bila je Katolička Crkva. Tako je čelnik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich u razgovoru za ACI Stampu izjavio kako je Izvješće pokušaj “da Europski parlament glasa za pobačaj kao ljudsko pravo te protiv prava na priziv savjesti u institucijama”, dodavši: “Jasno je da se s time ne možemo složiti.”

Kritiku su uputili i hrvatski biskupi.

U izjavi koju potpisuje nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, članovi Komisije Iustitia et Pax poručili su kako Matićevo izvješće “sadrži brojne uznemirujuće elemente, a ne temelji se ni na jednom međunarodnom dokumentu, štoviše suprotno je svim postojećim kako globalnim, tako i europskim”.

“Ono nema nikakve pravom obvezujuće osnove na kojoj bi bilo sazdano i zbog te činjenice predstavlja tešku povredu zaštićenih ljudskih prava, posebice prava djeteta i vladavine prava.”

“Dodatno brine što se hvalevrijedna briga za zdravlje populacije, osobito žena, koristi za promidžbu ideoloških i svjetonazorskih pitanja, svrstavajući pobačaj u nepostojeća ljudska prava”, poručili su biskupi.
Svoju reakciju uputilo je i Vijeće HBK za život i obitelj na čelu s nadbiskupom Matom Uzinićem.

“Prijedlog Rezolucije je neprihvatljiv i njezino usvajanje izazvalo bi nesagledive štetne posljedice u području poimanja i zaštite ljudskih prava”, stoji u izjavi.

Kritika nije stala isključivo na biskupima. Krovne liječničke organizacije u Hrvatskoj – Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatski liječnički sindikat –  izrazile su zabrinutost zbog dijela Izvješća u kojem se govori o prizivu savjesti u medicini.

“Argumentacije prijedloga neprimjerene su, a institutom priziva savjesti u Hrvatskoj nije uskraćena zdravstvena skrb ženama u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem tako da bi bili ugroženi njihovi životi, kako se to navodi u prijedlogu Rezolucije.”

Dodajmo i kako je 117 predstavnika akademske zajednice i civilnoga društva potpisalo Izjavu Svjetskog saveza mladih u kojoj se kritizira tzv. Matićevo izvješće.

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji Dijana Kovačević, voditeljica zagovaranja u SSMH, izložila je i obrazložila najproblematičnije dijelove Izvješća, upozoravajući kako nije riječ o opsežnom izvještaju o stanju zdravlja žena u Europskoj uniji, kako bi to sugerirao sam naziv, već tekstu kojim se nastoje promicati ideje i želje određene grupacije, i to neznanstvenim pristupom i pristranim pogledom na tzv. seksualna i reproduktivna prava.

Komentirajući točke dokumenta o uvođenju seksualnog odgoja, Kovačević je istaknula kako Izvješće apelira na države članice da svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, kao i djeci koja ne pohađaju školu, osiguraju opći pristup sveobuhvatnom seksualnom odgoju, izostavljajući pri tome ulogu roditelja kao primarnih edukatora i onih koji prije svih imaju odgovornost, pravo i dužnost brinuti se o svojoj djeci i odlučivati o njihovu obrazovanju.

Dodala je kako “sveobuhvatno seksualno obrazovanje” u mnogočemu ne obuhvaća zdravstvene ili medicinske teme, već učenje o vrijednostima, kao i da su roditelji oni koji trebaju biti konačni arbitar vrijednosnog sadržaja koji njihova djeca primaju.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er