OBITELJOSTALOZANIMLJIVOSTI

Kako provesti slobodno vrijeme sa svojom obitelji?

„Slobodno vrijeme“ mnogim zaposlenim roditeljima danas zvuči poput luksuza. Uzimajući u obzir radno vrijeme koje ima većina roditelja, ali i obaveze i aktivnosti koje imaju školska djeca, možemo reći da je prisutno značajno „pomanjkanje“ slobodnog vremena, vremena koje bi obitelji mogle i trebale provoditi zajedno.

Možemo nabrojiti velik broj opravdanih, ali i neopravdanih razloga zbog kojih igra i druženje unutar svoje obitelji nerijetko nisu na listi prioriteta i zbog kojih takve aktivnosti ne zauzimaju, ako uopće, dovoljnu količinu vremena u tjednu. No, umjesto da nabrajamo takve razloge u kojima bi se, vjerujemo, prepoznala većina čitatelja, važnije je istaknuti zbog čega je važno provoditi slobodno vrijeme s obitelji. Naime, slobodno vrijeme provedeno s obitelji važno je za komunikaciju i razvoj kvalitetnih odnosa u obitelji. Na taj način razvijamo povjerenje, bliskost i povezanost koji su osnovni čimbenici zajedništva, ljubavi i podrške za kojim teži svaki roditelj i svako dijete, a čije temelje moramo graditi dok su djeca mala i dok su im roditelji „centar svijeta“.

Djeca od najranije dobi imaju potrebu i želju provoditi vrijeme u igri i drugim aktivnostima sa svojim roditeljima. Mnogi roditelji imaju pogrešno mišljenje i smatraju da boraveći u istoj prostoriji sa svojim djetetom, dok kuhaju ili gledaju TV, provode kvalitetno vrijeme s njim. To u stvarnosti nije tako. Dijete osjeća kada mu se roditelji ne posvete u potpunosti te kada nema direktnu i nepodijeljenu pažnju roditelja koju ono želi i treba. Stoga je vrlo važno da roditelji imaju na umu kako bit kvalitetno provedenog vremena sa svojim djetetom nije koliko, već kako provode vrijeme s njime. Cilj nije biti ”sveprisutni roditelj’ već je ključno svom djetetu pružiti pažnju i potporu kada je to potrebno, da ono zna kako može računati na svoje roditelje.

Bilo bi dobro da roditelji osiguraju doba dana u kojem su posvećeni samo svojem djetetu. U to doba, roditelji ne gledaju sapunice, ne vode međusobno duge razgovore i ne zakazuju posjete. U to doba, dijete je sigurno da ima barem jednog ili oba roditelja za igru, pitanja, maženje, odnosno da ima svu njihovu pažnju samo za sebe. Na taj način mogu se spriječiti i različita neprikladna ponašanja djeteta jer, kao što znamo, djeca nerijetko nemirom, plačem, lupanjem nogama po podu i deranjem pokušavaju privući pažnju roditelja koju nemaju, a trebaju je i žele imati.

Kvalitetno vrijeme s djetetom najbolje je provoditi uvijek u isto doba dana. Kada to nije moguće, djetetu treba najaviti promjenu vremena i održati obećanje u zakazano vrijeme. Općenito, nije dobro djeci davati obećanja za koja nismo sigurni možemo li ih održati jer ćemo ih iznevjeriti, što može dovesti i do narušavanja samopouzdanja djeteta.

Iako ste zaposleni, pokušajte svaki dan naći barem pola sata za svoje dijete – neka to vrijeme bude bez pritiska, žurbe i pogledavanja na sat. Provedite vrijeme sa svojim djetetom, porazgovarajte s njime i poigrajte se i neka dijete osjeti da to činite zato što to želite, a ne zato što morate. Zajedno s cijelom obitelji sastavite tjedni ili mjesečni kalendar „obiteljskog vremena“ te u njega upisujte planirane obiteljske događaje. Stavite ga na vidljivo mjesto i potrudite se da se pridržavate napisanih zajedničkih aktivnosti i ne izmišljajte razloge zašto nešto ne biste napravili.

Razgovarajte sa svojom djecom

Kad god pronađete vremena iskoristite ga za kvalitetan i iskren razgovor s djetetom (dok ga vodite u vrtić, kada idete zajedno u dućan, dok se vozite u autu). Govorite o sebi i svom danu, što sve morate obaviti i dogovorite vrijeme koje biste mogli provesti zajedno toga dana, uključite jedni druge u svoje aktivnosti. Osim što govorite djetetu, sjetite se poslušati što ono ima za reći. Ukoliko svakodnevno postavljamo djeci ista pitanja, dobit ćemo uglavnom iste odgovore i to, najčešće, onakve kakve mi želimo čuti. Dopustite djeci da govore o sebi, o tome što vole činiti, o svojim brigama. Sve je to važno za izgrađivanje otvorenog i poštenog odnosa, a također stvara atmosferu u kojoj su djeca slobodna započeti bilo koju temu. Potaknite dječju znatiželju i interese tako što ćete ispitivati mnogo «Zašto?» i «Kako?» pitanja. Ovo pomaže djeci da nauče izražavati svoje misli i osjećaje.

Stvorite vrijeme za igru

Kada imate više vremena, s cijelom obitelji zaigrajte neku od društvenih igara (Čovječe ne ljuti se, karte, Pictionary, …) koje su vrlo vrijedne jer razvijaju mišljenje, pažnju, pamćenje i zaključivanje, ali i poštivanje pravila jer se uvažavaju drugi igrači te se dijete uči vladati vlastitim emocijama. Obične igre, poput igara s riječima, možete igrati na neobičnim mjestima: tijekom vožnje u automobilu, u čekaonici kod zubara, u trgovini, na putu do škole, u šetnji. Govornim igrama osim razvoja govora, bogaćenja rječnika, razvija se zaključivanje i pamćenje te koncentracija: Na slovo, na slovo; Kaladont; Započni riječ posljednjim slogom; Zamislio sam životinju; Pantomima …

Čitajte svojem djetetu

Čitajte svojem djetetu od najranije dobi, već i prije navršene prve godine života. Razgovarajte o pročitanom, prepričavajte priče, igrajte se pričama: zamijenite imena ili osobine likova (Snjeguljica – zla, maćeha – dobra), izmislite novi završetak priče, ispričajte bajku u današnjem vremenu. Odredite vrijeme za čitanje (npr. vrijeme prije spavanja ili prije popodnevnog odmora) i uživajte u prisnosti koja se na taj način postiže između vas i vašeg djeteta. Dogovorite se unutar obitelji i neka se roditelji izmjenjuju u čitanju (npr. subotom i nedjeljom čita tata ili obrnuto). Također, cijela obitelj može uzeti 1 sat obiteljskog čitanja (svi članovi obitelji u isto vrijeme čitaju svaki svoju knjigu, novine ili časopise, a na kraju mogu porazgovarati o pročitanom). Zajedno posjetite gradsku knjižnicu i posudite nešto za čitanje. Ove aktivnosti razvijaju interes za čitanjem, stimulira razvoj govora, jezika, pomaže povećanju pažnje, koncentracije i znatiželje.

Obiteljska putovanja

Organizirajte obiteljske izlete, putovanja na more, na selo, na skijanje ili već tamo gdje vam se sviđa i gdje će te se osjećati ugodno. Kad idete na godišnji odmor organizirajte ga tako da možete povesti sa sobom svoju djecu, nemojte ih ostavljati na čuvanju bakama i/ili tetama. Djeca su dio obitelji i kao takve ih od malena uključite u obiteljska putovanja. Uživajte u godišnjem odmoru i provedite ga negdje gdje nema TV, igrica, kompjutera i ostalih čuda tehnike. Organizirajte izlete i obiteljske igre, budite jedni s drugima i posvetite vrijeme stvaranju zajedništva u obitelji. Školski praznici pružaju mogućnost da obitelj provede više vremena zajedno te da roditelji poboljšaju pozitivnu komunikaciju i odnos s djecom. Može se reći da bi to vrijeme trebalo omogućiti razgovor o značajnim temama i korisne zajedničke aktivnosti.

Zajednički kućni poslovi

Kućni poslovi su vrlo produktivan način za podučavanje odgovornosti kod djece. Ti poslovi trebaju biti u skladu s djetetovim uzrastom. Možete zamoliti dijete da vam pomogne u pripremi ručka, kolača, ukrasiti stan za blagdane, izraditi različite predmete, napraviti popis za trgovinu, obaviti kupovinu, nešto pridržati, dodati, pokupiti…. Ove aktivnosti nam omogućavaju da djecu podučimo odgovornosti, ali i razvijaju bolju komunikaciju i timski rad.

Obiteljski hobi

Obiteljski hobi odličan je za provođenje slobodnog vremena: to može biti kuhanje, pecanje, odlasci na utakmice, vrtlarstvo, voćarstvo, njega cvijeća, izrađivanje predmeta, vožnja biciklom ili rolanje, izleti itd. Povremeno planirajte obiteljski izlazak – pripremite piknik, posjet mjesnom parku, vožnju biciklom, šetnju šumom, posjet zoološkom vrtu ili muzeju.

Sport

Zajedničke tjelesne aktivnosti važne su za razvoj djeteta , jer ne samo da jačaju tijelu već pomažu u izgrađivanju ličnosti, povećavaju motivaciju i upornost.

Uključite se u aktivnosti svog djeteta

Odvedite djecu u kino, kazalište, na koncert, klizanje ili u neku kreativnu igraonicu, ali nemojte ga ostaviti samoga i na čuvanju tetama koje tamo rade, nego budite s njim i podijelite to iskustvo. Nakon zajedničkog iskustva uživanja u predstavi porazgovarajte o doživljenom i podijelite utiske. Na taj način ostajete uključeni u djetetov život, a to će vam biti važno kad dijete krene samo sa svojim društvom u kino i na neke druge aktivnosti.

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er