VIJESTI

REAGIRAO I VATIKAN Europska komisija povukla sporni dokument koji je branio izraze ‘božićni’, ‘muž’ i ‘majka’

REAGIRAO I VATIKAN Europska komisija povukla sporni dokument koji je branio izraze ‘božićni’, ‘muž’ i ‘majka’ Drugi čovjek Svete Stolice istaknuo je kako dokument, u pokušaju da poništi razlike i izbriše kršćanske korijene Europe, ide “protiv stvarnosti”.

Kontroverzni dokument, naslovljen “Jedinstvo jednakosti”, predlagao je da se u komunikaciji umjesto izraza “božićno vrijeme” koristi “blagdansko vrijeme”, a imenice poput poput “muž” i “žena” ili “otac” i “majka” zamijene s izrazima “supružnik” i “roditelj” piše portal Bitno.net

Europska komisija povukla je smjernice za izbjegavanje diskriminacije i promicanje inkluzivnosti, a koje su izazvale val negodovanja

Smjernice su inicijalno usvojene 26. listopada te su služile za internu upotrebu među zaposlenicima Europske komisije. Unatoč tome sadržaj dokumenta u javnost je procurio tek u nedjelju 28. studenog kada ga je objavio talijanski Il Giornale, što je potaknulo brojne kritike i podsmjehe na račun glavnog izvršnog tijela Europske unije, osobito s desnog političkog spektra.

Helena Dalli, Povjerenica EU za jednakost, jučer je objavila da se dokument povlači iz upotrebe, poručivši da isti “ne zadovoljava sve kriterije Europske komisije” te zahtijeva dodatnu doradu. Također je dodala kako “razmatraju upućene kritike” te najavila novu verziju smjernica.

Inače na njih je reagirao i Vatikan, točnije Državni tajnik kardinal Pietro Parolin, kritiziravši ih u razgovoru za Vatican News.

Drugi čovjek Svete Stolice istaknuo je kako dokument, u pokušaju da poništi razlike i izbriše kršćanske korijene Europe, ide “protiv stvarnosti”.

“Vjerujem da je želja za brisanjem svake diskriminacije ispravna”, rekao je Parolin, upozorivši pritom kako ovo “nije način da se taj cilj postigne”.

Dodao je da se time riskira uništiti čovjeka na dva načina.

“Prvi je diferencijacija koja karakterizira naš svijet. Nažalost, postoji tendencija da se sve homogenizira jer ne znamo kako poštovati čak niti legitimne razlike, koje ne bi trebale biti izvorom sukoba ili diskriminacije, već ih treba integrirati kako bi se izgradilo puno i cjelovito čovječanstvo. Drugi je zaboravljanje stvarnosti. A tko god ide protiv stvarnosti stavlja se u opasnu situaciju.”

“Tu je također i poništavanje naših korijena, kršćanske dimenzije Europe, osobito s obzirom na kršćanske blagdane. Naravno, svjesni smo da Europa svoje postojanje i identitet duguje mnogim utjecajima, ali ne možemo zaboraviti jedan od glavnih, ako ne i najvažniji, samo kršćanstvo. Stoga, uništavanje razlika i uništavanje korijena znači upravo to, uništenje osobe.”

europska komisija

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er