HERCEGOVINAOSTALOVIJESTI

EKSKLUZIVNO: Aluminij od Nove godine na posao vraća 90 bivših radnika

Unatoč koronakrizi i izazovima, Aluminij industrija jedina u BiH povećava broj radnika

Mnoge poslodavce u BiH i šire pandemija koronavirusa primorala je na donošenje teških odluka i smanjivanje broja radnika. Smanjenje je kod većine urađeno na dva načina, ili su radnici otpušteni ili poslani na neplaćeni dopust.

Zavodi za zapošljavanje diljem BiH suočeni su s mnogim izazovima, od toga kako organizirati posao za vrijeme pandemije koronavirusa i servisirati povećan broj korisnika te kako osigurati da se novčana sredstva za nezaposlene isplaćuju navrijeme, piše Večernji list BiH. 

Pozitivna vijest i odluka

U Hercegovini, srećom, ima boljih vijesti od ostatka zemlje. Aluminij industrija u Mostaru od ovoga ljeta svakim danom pravi iskorake nabolje. Kako što se tiče radnika tako i obnove i modernizacije tvrtke te otvaranja novih tržišta.

Jedna velika pozitivna priča upravo se dogodila proteklih dana. Unatoč činjenici da aluminijska industrija u svijetu uvelike osjeća posljedice pandemije koje se ogledaju u zatvaranju pogona i otpuštanju radnika, u Mostaru svjedočimo sasvim drugoj priči.

Kako doznajemo, Aluminij industrija donijela je odluku o novom zapošljavanju bivših radnika Aluminija. Oni su jedina tvrtka koja je u ovo izazovno vrijeme pandemije zaposlila toliki broj radnika. Odluka o zapošljavanju dodatnog broja radnika odnosi se na razdoblje od 1. siječnja 2021. godine.

Tako će Aluminij industrija zaposliti minimalno 90 dodatnih radnika, bivših djelatnika Aluminija. Već je, doznajemo, dogovorena dinamika te se počinje s pripremama i realizacijom. Ovu veliku vijest potvrdili su nam i u Aluminij industriji čiji se menadžment, kao rijetki u BiH, u vrijeme koronakrize bori za svako novo radno mjesto i uspijeva. Osigurali su tako i ovom odlukom minimalno 90 novih radnih mjesta.

Aluminij industrija je, doznajemo, već do 1. listopada ove godine ispunila svoje ugovorne obveze koje je potpisala s Aluminijem d. d. i zaposlila minimalno 80 bivših radnika, točnije 82. U idućem razdoblju Aluminij industrija je ugovorom obvezna dodatno zaposliti minimalno 90 bivših radnika Aluminija d. d. Uvažavajući poslovne potrebe krenulo se s ispunjavanjem svega te s 4. prosinca već imaju angažirano 130 bivših radnika Aluminija.

Od 1. siječnja 2021. zaposlit će dodatni broj te s navedenim datumom imati najmanje 170 zaposlenih bivših radnika Aluminija. Točnije, kako su nam rekli iz Aluminij industrije, od 7. kolovoza u Aluminiju su počeli raditi prvi radnici. U kolovozu i rujnu broj zaposlenih počeo je rasti, a do 1. listopada ispunjene su obveze i više od 80 bivših radnika Aluminija vraćeno je na radna mjesta.

Aluminiju je bio izazov organizirati sve razgovore i pripremiti potrebnu dokumentaciju za početak radnog odnosa, ali uz naporan i predan rad njihovih radnika ništa nije bilo nemoguće.

Suradnja i pomoć

Županije na području Hercegovine poslovnim potezima i odlukama Aluminij industrije uvelike su potpomognute jer s jedne strane ne moraju snositi troškove za nezaposlene, a s druge povećan je priljev novca u fondove.

Aluminij je zajedno sa svojim partnerima pokrenuo proizvodnju i još jednom dokazao da ovdje u BiH imamo ljude s pravim vještinama i znanjem. – Lijevanje prvih trupaca izrađeno je za lokalne tvrtke i radujemo se dugotrajnoj suradnji s njima – poručili su iz Aluminija.

Zasigurno jedan od najpozitivnijih odgovora na krizu i izazovno vrijeme pokazao je ovaj primjer iz Mostara. A odluka o dodatnom zapošljavanju 90 bivših radnika Aluminija najveća je blagdanska čestitka svim radnicima, njihovim obiteljima i cijeloj društvenoj zajednici.

www.medjugorje-news.com/vecernji.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er