CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Egzorcizam je služba radosti, svjetla i mira, piše u novom Priručniku

Egzorcizam nije opskurna praksa zaogrnuta mrakom, nego služba ispunjena svjetlošću, mirom i radošću, stoji u novom Priručniku za katoličke egzorciste.

Kada se primjenjuje u situacijama stvarnoga đavolskog opsjednuća i sukladno normama koje je utvrdila Crkva – nadahnut iskrenom vjerom i nužnom razboritošću – [egzorcizam] očituje svoj spasonosni, pozitivni karakter, kojega odlikuju živo iskustvo čistoće, svjetla i mira“, napisao je predsjednik Međunarodne udruge egzorcista (International Association of Exorcists – AIE) vlč. Francesco Bamonte u uvodu Priručnika za službu egzorcizma: u svjetlu važećeg Obrednika, objavljenoga u Italiji u svibnju 2020.

Novu je knjigu pripremila AIE s odobrenjem Kongregacije za kler i doprinosom Kongregacije za nauk vjere i Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

„’Prevladavajuća nota’, mogli bismo kazati, sastoji se od radosti, dara Duha Svetoga, kojega je obećao Isus onima koji s pouzdanjem prihvaćaju njegovu riječ“, dodao je vlč. Bamonte.

Knjiga nije iscrpan tretman teme egzorcizma, nego je napisana kao alat svećenicima egzorcistima ili svećenicima koji su u formaciji postati egzorcisti.

„Također ju mogu koristiti biskupske konferencije i biskupije kako bi si olakšale razlučivanje „u slučajevima vjernika koji sebe smatraju potrebnima službe egzorcizma, jer je ova vrsta zahtjeva u porastu“, objasnio je predsjednik Međunarodne udruge egzorcista.

U predgovoru knjige kardinal Angelo De Donatis, generalni vikar Rimske biskupije, napisao je da „egzorcist ne može postupati po vlastitom nahođenju, jer djeluje u okviru službene misije koja ga čini na neki način predstavnikom Krista i Crkve.“

„Služba egzorciste je posebno osjetljiva. Izložena mnogostrukim opasnostima koji zahtijevaju poseban oprez, nije samo rezultat prave nakane i dobre volje, nego također sposobnosti posebne priprave, koju je egzorcist dužan proći kako bi adekvatno obavljao svoju dužnost“, dodao je kardinal.

Postoji „značajan porast“ fascinacije egzorcizmom u zapadnom svijetu, poglavito demonskim opsjednućem i ulogom katoličkog egzorciste „u zahtjevnom zadatku oslobađanja“, naveo je vlč. Bamonte te istaknuo: „Pretvaranje da razumijemo katolički egzorcizam bez žive vjere u Krista i onoga što On u otkrivanju danom Crkvi, uči o Sotoni i demonskom svijetu, je poput želje da rješavamo jednadžbe drugoga stupnja bez poznavanja četiriju osnovnih matematičkih operacija i njihovih svojstava.

Zato je potrebno „uvijek se vraćati izvorima našeg službe koja nikako ne proizlazi iz straha od vještica, niti iz želje suprotstaviti se magiji ili iz volje za nametanjem određene religiozne vizije na štetu drugih različitih koncepcija o Bogu i svijetu, nego isključivo i samo iz onoga što je Isus rekao i onoga što je on prvi učinio, dajući apostolima i njihovim nasljednicima poslanje nastaviti njegovo djelo.“

Međunarodna udruga egzorcista broji oko 800 članova dijeljem svijeta. Utemeljila ju je prije više od 30 godina grupa egzorcista, a predvodio ih je vlč. Gabriele Amorth koji je preminuo 2016. Sveta Stolica ovu je Udrugu priznala 2014.

Za CNA je rečeno kako je engleska verzija ovoga priručnika trenutačno na provjeri kod Kongregacije za kler te se očekuje da bude dostupna do kraja 2020. ili početkom 2021.

www.medjugorje-new.com/KT

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er