CRKVAVJERA I DUHOVNOST

DON ANĐELKO KAĆUNKO: Odričem se prijateljstva (stvarnoga i virtualnoga) svih onih katolika koji napadaju, obezvrjeđuju, izruguju, odbacuju Papu

Susretnem tako nedavno na Kaptolu dragoga kolegu (vrlo uglednog i cijenjenog među klerom i narodom – a imam sličnih prijatelja i znanaca i među katoličkim laicima intelektualcima) – nismo se vidjeli možda i nekoliko godina, ali on meni u prvoj rečenici, nekako snuždeno (kao učenici na putu u Emaus!) veli: “Znaj kaj, nisam baš zadovoljan Papom.


Zašto? Zato što su mnogi od tih i takvih razočaranih – to sam mu otvoreno rekao – očekivali da Papa govori upravo onako kako bi govorio u njihovu vlastitom dvorištu.

Razumijem kolegu ‘kaptolika’ i ne osuđujem ga – to više što ne spada u one (vatikanske i kaptolske) “kurijalce” kojima je papa Franjo nedavno “očitao bukvicu” – ali je ipak teško shvatiti kako neki tzv. ugledni crkveni ljudi ne shvaćaju da se na svijet ne može gledati kroz ključanicu velike porte svojega “čardaka ni na nebu ni na zemlji”.

Zapravo, gledano u cjelini, bit svega je da su od Pape svi imaju neka SVOJA očekivanja. Štoviše, od OVOGA Pape svi stalno imaju SVOJA očekivanja i zamišljaju njegove nastupe, stil, program… sve… po nekoj SVOJOJ mjeri… i jao Papi ako nije tako odnosno ako nije takav! Zbog toga je za neke čisti “antipapa”, a za neke čak – “antikrist”! Njihovi mejlovi stižu mi svaki dan, poglavito s Fejsa… i mnogo vrjemena gubim samo na brisanje, a žao mi ih je “otkantati” (ali neću to još dugo trpjeti)

I takvi se, što je zabrinjavajuće i potpuno nelogično, mirne savjesti i dalje nazivaju i smatraju – KATOLICIMA!

U toj skupini su mnoge pobožne duše bez ikakve teološke izobrazbe, ali i oni s malo pobožnosti i još manje duhovnosti ali s mnogo teološke ‘bezobrazbe’ – koji i biblijskim citatima barataju gotovo kao Napasnik tijekom Isusove kušnje u pustinji…

Zajednički nazivnik im je svima najava “posljednjih vrjemena” odnosno čvrsta vjera u “dolazak Antikrista” – o kojemu govore (Bože mi oprosti, ali to je očito!) s posebnim ushićenjem, kao da mu se raduju i (takav dojam ostavljaju) bili bi teško razočarani u samoga Isusa Krista kad sve ne bi bilo po njihovim “ proročanstvima” – jer, kako nas sve uvjeravaju (tumačeći Otkrivenje i cijelu Bibliju kako njima izravno upravo sada “govori Duh Sveti”), i Papa i mnogi kardinali i biskupi i svećenici… nekim svojim postupcima pripremaju teren za tu “apokalipsu”…! Usput, zaboravljaju ili najvjerojatnije uopće ne znaju da je doslovce ista takva ‘pobožna panika’ vladala i u prvim stoljećima Crkve i pojavljivala se stalno u gotovo pravilnim vrjemenskim razmacima (kao što su se i veliki “potresi” događali u Crkvi svakih 200 godina)…

Na kraju, da još malo ‘zašiljim’, vjerojatno će se u budućnosti o takvim pojavama pisati kao o ‘novom dobu’ (new age) odnosno o ‘novim fenomenima’ u katoličanstvu, koji su zapravo samo ‘reciklaža’ starih zabluda i starih strahova onih kršćana koji ne vjeruju dovoljno Isusovim riječima da Njegovu Crkvu “ni vrata paklena neće nadvladati” pa se zato oni sami moraju snažno angažirati da tim “vratima…”, pardon, da Crkvi pomognu u toj “završnoj borbi” u “globalnom Armagedonu”…

U nadi da je sve dosad rečeno “sapienti sat” (“pametnu dosta” – a blenti ni budilica!), više neću tome ništa dodavati, jer bi trebalo biti dovoljno jasno “što je pjesnik htio reći” (a osim toga stalno mi prigovaraju da pišem preduge postove – kao da ja pišem za one koji NE čitaju!)!

Zato – ustrajući u molitvi za sve koji su mi se bilo kada preporučili pa i za one zabludjele, za obraćenje grješnika, za duše u čistilištu, za one kojih se nitko ne spominje u svojim molitvama… – odričem se prijateljstva (stvarnoga i virtualnoga) svih onih katolika koji napadaju, obezvrjeđuju, izruguju, odbacuju Papu ter ne želim imati udjela u njihovim jalovim mislima, riječima i djelima tame, nego ih dapače, kako sam i dosad činio – prema biblijskoj uputi raskrinkavam (Ef 5,11), jer oni su sami sebe svrstali u nekakvu čudnu ‘katoličku sektu protestantskih pravoslavaca posljednjih dana’!

Genijalni kolega Vlč Zlatko Sudac  često naglašava  i govori o Tri Stupa Koja Čine Katoličku Crkvu;

I zar je tako teško upamtiti?

https://www.youtube.com/watch?v=5pN-Qw-uiNY&feature=emb_title

www.medjugorje-news.com/ Autor: Rastimo u vjeri/ Izvor: Don Anđelko Kaćunko https://twitter.com/DKacunko

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er