BiHVIJESTI

Dom naroda PFBiH usvojio tzv. Korona-zakon

Današnjom 5 izvanrednom sjednicom dom naroda FBiH usvojio je tkz. Korona-zakon

Izaslanici su usvojili i Odluku o prihvaćanju zaduženja sa Svjetskom bankom i Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za Projekt Covid 19 za BiH te Odluku o prihvaćanju zaduženja u sklopu instrumenata za brzo financiranje Međunarodnog monetarnog fonda.

Potporu izaslanika dobio je i Zaključak Kluba Hrvata kojim se od Vlade Federacije BiH i nadležnih institucija BiH traži da bez odlaganja stave na raspolaganje sredstva MMF-a od 200 milijuna KM koja izmjenama i dopunama Proračuna Federacije BiH za 2020. godinu pripadaju županijama, odnosno kantonima.

Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na svojoj je sjednici održanoj u stanci zasjedanja Doma naroda zauzeo i jasan stav kako ubuduće neće podržati, a niti sudjelovati u raspravama i odlučivanju o zakonima koji su u žurnoj i skraćenoj proceduri, a imaju vitalni i suštinski karakter za Federaciju BiH. Na ovakav način ih se, kako su naglasili hrvatski izaslanici, dovodi u nepovoljan položaj i onemogućuje im vršenje njihove funkcije. Ovim zaključkom izaslanici Kluba Hrvata poslali su jasnu poruku kako ovaj Dom, kao najviše zakonodavno tijelo u Federacije BiH, ne želi više raditi „pod pritiskom“ po načelu dovođenja pred „svršen čin“, jer im se skraćenim i žurnim procedurama uskraćuje mogućnost popravke zakona kroz amandmane.

Jednoglasnom potporom izaslanika formiran je osmočlani Odbor koji će se baviti utvrđivanjem činjenica o nabavci respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 milijuna KM. U sastav Odbora ušli su sljedeći izaslanici: iz Kluba Bošnjaka Elmedin Konaković, Fahrudin Skopljak i Zvonko Marić, iz Kluba Hrvata Damir Džeba i Damir Marjanović, iz Kluba Srba dr. Dragan Stevanović i Žarko Vujović te iz Kluba Ostalih Vibor Handžić.

brotnjo.info

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er