VJERA I DUHOVNOST

10 najčešćih laži kojima se đavao koristi

Đavao ima mnogo imena! Biblija nam daje mnoge, a sveci imaju svoje opise! Različita imena iz Biblije i od svetaca predstavljaju različite načine na koje đavao djeluje u svijetu i u našim životima. Koja su, dakle, neka od biblijskih imena ili opisa đavla? Isus daje dvostruko ime đavlu: “On je lažac i ubojica od početka.” (Iv. 8:44) Također naziva đavla “knezom ovoga svijeta”. (Iv. 14:30) Pomalo čudno ime koje je Isus dao đavlu je Beelzebub – što doslovno znači “Gospodar muha”.

Drugi nazivi u Bibliji bili bi sljedeći: đavao, Sotona, Lucifer, zmija, kao i drevna zmija – koji se odnose na iskušenja Adama i Eve u vrtu. Još se više đavao zove Optužitelj. U jednom od svojih pisama sveti Petar uspoređuje đavla sa životinjom, žestokom i opakom životinjom. “On je poput ričućeg lava koji luta i traži koga može proždrijeti.” (1Pt. 5: 8) U povijesti Crkve sveci imaju vlastite opise đavla piše Catholic Exchange

Svojom tipičnom jezgrovitošću sveti Toma Akvinski naziva đavla “Kušačem”. Sveti Augustin, slijedeći red Svetog Petra, koristeći slike životinja, opisuje đavla kao bijesnog psa na lancu ili uzici. Sveti Martin naziva đavla krvavom zvjerkom. Konačno, sveti Ignacije Lojolski, koji nam je ostavio u nasljedstvo Duhovne vježbe, naziva đavla neprijateljem naše ljudske prirode.

Đavao mrzi Boga i mrzi cijelo čovječanstvo, kao i svakog od nas ponaosob. Jedan porok koji đavao nema je lijenost. Naprotiv, đavao radi danonoćno iskušavajući nas. Njegova je svrha, s obzirom na nas, iskušati nas da se predamo i podlegnemo grijehu. Želi da budemo robovi grijeha. Zatim se nada da će nas zaslijepiti za naše ropstvo i ovisnost o grijehu. Konačno, njegova najveća želja je namamiti nas da živimo u smrtnom grijehu i da umremo u stanju smrtnog grijeha. Tada ćemo cijelu vječnost biti sport đavla u paklu! Napomena velike nade je da je Bog mnogo jači od đavla.

Međutim, Bog daje vragu dopuštenje da nas iskuša. Moramo se osloniti na Božju milost i Marijin zagovor kako bismo pobijedili u bitci i postigli spasenje svojih besmrtnih duša. Slijede tipična iskušenja đavla koji je doista, prema riječima svetog Ignacija, naš smrtni neprijatelj. Naša pobjeda nad đavlom bitno ovisi o Božjoj milosti, ali i poznavanju njegove oštroumne taktike.

Stanje pustoši

Uzmite ovo zdravo za gotovo: u stanju pustoši đavao će nas iskušavati; ovo je univerzalno za sve ljude, vremena i mjesta. Jednom riječju, pustoš je kad se osjećamo obeshrabreno, tužno i depresivno i da nikome zaista nije stalo do mene niti me voli.

Pravilo kriptonita

Sada đavao, svjestan mojih izraza lica, videći me tužnu, depresivnu i obeshrabrenu, primjenjuje kriptonitsko pravilo. Sjetite se da je Superman bio jak osim kad je bio izložen kriptonitu. Tada ga je napustila snaga. Moramo moliti za milost, kao i imati pristup duhovnom vodstvu, kako bismo otkrili vlastiti kriptonit.

Odugovlačenje

Jedno od tipičnih đavolskih iskušenja jest nagovoriti nas da vjerujemo da imamo dug život, puno vremena pred nama i da lako možemo odgoditi za sutra ono što bismo trebali učiniti danas. Što odložiti? Upravo ovo: odložite naše duhovne prakse pobožnosti. Đavao nam govori na ovaj način: “Možete otići na ispovijed kasnije – nema velike žurbe i svećenik danas nema vremena.” Krunica – odloži, učini to kasnije, dok napokon ne zaspiš u ponoć. Ako imate običaj napraviti Sveti sat – možete ga preskočiti danas i učiniti to sutra, sljedeći tjedan ili nikad. Jednom riječju, đavao želi da zanemarimo svoj molitveni život ili ga barem umanjimo.

Gajenje zamjerke u vašem umu i srcu

Glavno oruđe đavla je izranjanje u našim mislima prošlih boli i zato gajenje zamjeranja. Drugim riječima, Sotona želi da obuzdamo opraštanje i zanemarimo milosrđe. Kad vrag osvoji ovu ogromnu pobjedu, tada idemo kroz život i ljuti i depresivni! Još gore: činimo ljude oko nas ljutima i depresivnima! Dvostruka pobjeda drevne zmije!

Svijet slika

U našem modernom, tehnološki naprednom društvu i kulturi u kojoj slika dominira, đavao, osobito kad se nađemo u stanju pustoši, može nam šapnuti na uho tražeći loše slike, prizore, video zapise protiv vrline čistoće ili čistoće . Nažalost, gledanje ovog materijala lako može stvoriti naviku, a zatim i dugotrajnu ovisnost. Bolje u pustoši otrčati do prekrasnih slika Bezgrešnog Srca Marijina i Presvetog Srca Isusova!

Lijenost i bezobrazluk

U duhovnoj teologiji i praksi iskustvo pokazuje da kada smo besposleni i ne radimo ništa od stvarne vrijednosti, tada nas đavao iskušava i nudi nam priliku da uđemo u njegovu tvornicu ili polje rada, a to bi bio GRIJEH! S druge strane, legitiman naporan rad ne samo da nas izgrađuje i pomaže drugima, već služi i za izbjegavanje mnogih đavolskih iskušenja. Koliko je istinita poslovica ili izreka: “Nerad je đavolja radionica.”

Loše društvo

Sveti Pavao izražava istinu koju bismo svi trebali uzeti u obzir: Loše društvo/kvari moral. S obzirom na to, svi bismo trebali s velikom razboritošću i mudrošću birati koga bismo voljeli biti svojim pratiocima, posebno bliske prijatelje. Loš suputnik može rezultirati našom propašću; međutim, dobar prijatelj je blago i može rezultirati našim rastom u posvećenju.

Oči koje “lutaju”

Jedan od najvećih izazova je kontroliranje naših očiju. Eva je u rajskom vrtu dopustila očima da odlutaju i usmjere pogled na zabranjeno voće. To je, naravno, kulminiralo počinjenjem istočnog grijeha, koji je prenijet na cijelo čovječanstvo. Đavao nas stalno dovodi u iskušenje da dopustimo očima da lutaju. Sjetite se grijeha kralja Davida – i preljuba i ubojstva – a sve je počelo zbog lijenosti Davida i njegovih lutajućih očiju.

Neposlušnost

Vrlo često će nas đavao u mnogim oblicima iskušavati da ne poslušamo. Djeca koja su neposlušna prema roditeljima, religiozna prema svojim nadređenima, radnici prema svojim šefovima, katolici prema Učiteljstvu (Učiteljski ured Crkve) – iza većeg dijela ove neposlušnosti krije se vražja prisutnost. Usput, sjetite se da su grijeh Lucifera i grijeh Adama i Eve u biti bili grijesi neposlušnosti Bogu. Jednom riječju, grijeh je neposluh.

Zanemariti, pokazati ravnodušnost, hladnoću i odbacivanje Blažene Djevice Marije

Vrlo je zanimljiva činjenica da jednom kada katolik napusti svoju pravu vjeru i postane protestant ili Jehovin svjedok ili uđe u drugu vjersku sektu, Gospa se vrlo često odbacuje. Jedna od ključnih đavolskih taktika su ove riječi: „Katolici obožavaju Mariju, kao i slike Marije. Prakticiraju idolopoklonstvo! ” Ovim ispiranjem mozga okreću se protiv Marije. Takvi će pojedinci zanemariti Mariju, biti hladni ili ravnodušni prema Mariji, odbaciti Mariju ili čak imati pravi antagonizam i otvoreno neprijateljstvo prema Mariji.

Iza ovih stavova stoji vrag. Sotona ima smrtni strah od Marije jer poznaje njezinu moć posredovanja, njezinu moć za dobro i za spas duša. Sveti Louis de Montfort precizno tvrdi: “Tko nema Mariju kao Majku, nema Boga kao Oca.” Zaključno, prijatelji u Isusu i Mariji, naš je život uistinu Borba, smrtna borba do kraja. Naši su neprijatelji mnogi, ali posebno tri: đavao, tijelo i svijet. Naš kratki esej ima za cilj pomoći nam da se čuvamo mnogih trikova, laži, prerušavanja i zamki đavla, koji je od početka lažac i ubojica. S tim samospoznajom i sviješću možemo se boriti u dobroj borbi, pokrenuti dobru utrku i na kraju osvojiti zasluženu krunu na Nebu koja čeka Božje pobjedničke vojnike.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er