OBITELJ

Kako bi brak trajao zauvijek, odnos supružnika treba se dan za danom graditi na ovih sedam riječi

Kako bi brak trajao zauvijek, treba ga dan za danom graditi na ovih sedam riječi.

OPROST: Muž i žena su dva nesavršena bića koja često jedno drugo vrijeđaju grubim i sebičnim riječima, gestama i djelima. Svaki put kada se međusobno uvrijede trebaju imati poniznosti da jedno drugome iskreno kažu: “Oprosti mi” i “Već sam ti oprostio/la”. Brak je škola ljubavi. Tko ne zna tražiti oprost i tko ne želi praštati, ne zna ljubiti.

NJEŽNOST: Tko ljubi, nije agresivan, nasilan i prepotentan. Obilježje ljubavi je nježnost. Jedan nježni dodir, poljubac i zagrljaj govore i znače mnogo više od seksualnog čina koji se upražnjava bez nježnosti. Nježnost je ganutost u prisustvu drugog.

HVALA: Tko ljubi, zna reći hvala. Ljubav nije dar koji se podrazumijeva. Zahvalnost za ono što se prima je božanska.

VJERNOST: Ne samo u trenucima radosti i blagostanja, već i u trenucima kušnje, bolesti i nerazumijevanja. Vjernost ne samo u djelima, već i u mislima, pogledima i riječima. Bračni drug koji se hrani pornografijom je preljubnik. Preljub je teška uvreda dostojanstvu sakramenta braka.

PLODNOST: Supružnici koji se zatvaraju daru djece čine teški grijeh protiv Boga Oca i Stvoritelja. Tražena i željena neplodnost čini brak slabim u uzajamnoj ljubavi. Pobačaj je uzrok tolikim razvodima.

ČAST: Ogovarati svog supružnika s prijateljima ili rodbinom znači činiti da izgleda loše i učiniti ga/ju predmetom suda i osude. Iako joj je muž imao mnogo poroka, sveta Monika, Augustinova majka, nikad ga nije ogovarala; niti s najboljim prijateljicama.

MOLITVA: Bez molitve nema oprosta, nježnosti, vjernosti, plodnosti, zahvalnosti, ni časti. Ako muž i žena ne mole zajedno, njihovo jedinstvo postaje teško, nemoguće, rekao bih.
Ljubav dolazi odozgor. I treba je tražiti od Boga koji je beskrajna ljubav. Amen. Aleluja.

o. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er