BiHVIJESTI

Danas se isplaćuju travanjske mirovine

Isplata mirovina za mjesec travanj u Federaciji BiH počinje danas. Iznosi mirovina ostaju na dosadašnjoj razini, što znači da minimalna mirovina iznosi 371,77 maraka, zajamčena 465,87 maraka, a najviša 2.174,48 maraka.

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje poduzeo je niz koraka kako bi se rizik od širenja koronavirusa prilikom isplate mirovina sveo na najmanju moguću mjeru.

U skladu s tim, umirovljenicima je omogućena brža promjena načina isplate mirovine odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj umirovljenima u posljednjem razdoblju iskoristio, priopćeno je iz Zavoda.

Nadalje, kako je odlukom Federalnog stožera civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni je zavod dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. svibnja, u razdoblju od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu mirovina, te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršitelja na šalterima.

U spomenutom razdoblju banke neće raditi s ostalim klijentima, osim umirovljenika.

Iz Zavoda pozivaju umirovljenike starije od 65 godina da po mirovinu, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog dana isplate te da se pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica, kao i držanjem socijalne distance.

Također, u suradnji s Agencijom za bankarstvo, umirovljenicima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima obitelji ili trećim osobama, pomoću kojih navedene osobe mogu podići mirovine s bankovnih računa. Jednokratne punomoći, čiji obrazac se može, uz ostalo, pronaći na web stranici Zavoda nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davatelj punomoći vlastoručno potpiše obrazac.

Federalni zavod spomenute je obrasce dostavio i svim općinskim stožerima civilne zaštite, kojima se umirovljenici također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći.

Prilikom isplate mirovine opunomoćena osoba će, pored same punomoći, bankarskom službeniku morati predočit vlastitu kao i osobnu iskaznicu davatelja punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati umirovljenika kako bi potvrdili danu punomoć, a sve u cilju izbjegavanja mogućnosti zlouporabe.

Iz Zavoda podsjećaju da je ranijom odlukom do 31. svibnja obustavljena obveza podizanja mirovinskih čekova.

(Fena)

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er