SVECIVJERA I DUHOVNOST

Svetac dana – Sveti Peregrin

Godine 1283. Sveti Filip, generalni poglvar Slugu Marijinih, u nastojanju da poslušnosti apostolskog sjedišta podredi građane Forlija, kojisu upali u zabranu vršenja crkvenih obreda, bijaše izbačen iz grada uvredama i udarcima. Dok jekao pravi Kristov sljedbenik molio Boga za svoje progonitelje, jedan od njih, mladić od 18 godina imenom Pelegrin, iz plemenite obtelji Laziosi, pokajavši se, pođe mu ponizno tražitioprost. Veoma pobožan otac prihvatio ga je s ljubavlju.

Od toga je trenutka mladić je počeo prezirati modernu taštinu ijoš gorljiije moliti Blaženu Djevicu kako bi  mu pkazala put spsenja. Zato se, ne bez milosti same Djevice, nekoliko godina kanije dogodilo da je kao novak uša u samostan Slugu Marijinih u Sieni.  Dobivši odjeću Slugu Marijinih, posebno se posvetio njezinoj službi i u prisutnosti blaženog Joakima i Franje iz Siene potpun se psvetio vjeričkom životu Slugu arijinih. Nakon nekoiko godina vraćen je u Forli, gde se istakao usamostanskim aktivnostima: molitvi u kor, čitanju Biblij, bdjenju i postu te u karitativnom rau za siromašne i seljake. 

Ima svjedčanstva da je čudesnoumnožio žito i vino. Duboko je bilo njegovo pkjanje ičesto se ispovijedao. Tijelo je svoje trapio raznim oblicim trapljenja. Shrvan umorom  se naslanjao na koska sjedala ili  na neki kamen NIje išao u krevet već ležao na goloj zemlji.  U dobi od 60 godina je obolio od proširenja vena, što j preraslo u gangrenu desne noge. Bolest je toliko uznpredovala da je liječnik Paolo Salazio, koji ga je obišao u samostanu, odlučio, uz potporu svih reovnika, da mu čim prie amputira nogu.

Pelegrin ese međutim, noć prije zahvata odvukao na molitvu pred križ kapitulske dvorane. I dok je takood umora zspao,sanjao je  da jeIsus sišao s križa kako bi mu ozdravio nogu. Dan kasnije došao je liječnik da mu izvrši amputaciju, aali ne nađe ni traga gangreni niti kakvom ožiljku. Duboko zapanjen, poširi vijst po čitavom gradu o čudu, što je još više poećalo pštovanje prema Pelegrinu.

Svetac je umro oko 1341. iscrpljen vrućiicom. Izvanredn je bia po negovoj smrti navala naroda, iz grada i okolice,. Čak su neki nepokretni ozdravili njegovm posredvanjem. Papa Pavao V. ga je 1609. upisao upopis blažemnih, a zatim ga je 1726. kanonizirao Bendikt XIII. Tijelo Svetog Pelgrina neraspadnuto  počiva u Forliju ucrvi Slugu Marijinih. Godin 1942, ppa Pio XII progqsio ga je glavnm gradskim zaštitnikom. Velikije zaštitnik oboljelihod raka.

sv-peregrin

Ime ovog sveca se nalazi u  dva oblika, kod Talijana Pelegrin, kod drugih jzika Peregrin.

Devetnica sv. PelegrinuSlavni čudotvorče, sv. Pelegrine, Ti si odgovorio na božanski poziv spremna duha, i ostavio si sve životne udobnosti, lagode i sve isprazne časti ovoga svijeta da bi se posvetio Bogu i Redu Njegove svete Majke (Serviti).Radio si požrtvovno za spas duša. U jedinstvu s razapetim Isusom podnio si bolne patnje takvim strpljenjem da si postao dostojan da budeš čudesno ozdravljen od neizlječive bolesti raka na nozi i to samo dodirom Njegove božanske ruke.

Obdari me milošću da se uzmognem odazvati svakome Božjem pozivu i da izvršavam Njegovu volju u svim trenutcima svoga života. Zapali u mom srcu plamen oduševljenja za spas svih ljudi.Oslobodi me bolesti koja je napala moje tijelo, posebno raka gušterače, želuca, crijeva, žući ili bilo kojega drugoga organa ili dijela moga tijela.

Daj mi i milost savršenoga prihvaćanja patnji koje bi mi mogao poslati dragi Bog, da tako, poput našega razapetoga Spasitelja i Njegove prežalosne Majke mogu uživati u vječnoj slavi u Nebu.Sv. Peregrine, moli za me i za sve koji zazivaju Tvoju pomoć. Molitva Sv. PelegrinuO veliki sv. Pelegrine, Tebe su nazivali „Veliki“, „Moćni“, „Čudotvorac“ zbog Tvojih brojnih čudesa koja si dobio od Boga za one koji su se Tebi utjecali.Puno godina Ti si nosio u svom tijelu bolest raka koja je razorila tvoje mišiće i koja je postala mjesto izvora svih milosti kada ljudska snaga više nije mogla izdržati. Bio si nagrađen viđenjem Isusa koji je sišao s križa da ozdravi Tvoju bolest.

Zatraži od Boga i Naše drage Majke da izlijeće bolest koju Ti predajem.(Ovdje zastani i u tišini srca izgovori nazive bolesti za koju moliš) Potpomognut Tvojim snažnim zagovorom mogu pjevati Bogu, sad i u vječnosti, pjesmu zahvale za Njegovu veliku dobrotu i milost. Amen.

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er