MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

ČUDESNO Ovo je najučinkovitija devetnica koju Isus uvijek čuje, a sastoji se od samo sedam riječi

Ovo je najučinkovitija devetnica, koja se sastoji od samo sedam riječi…Dolindo Ruotolo, napuljski svećenik koji je živio i umro na glasu svetosti, zapisao je ovu pouku o predanju Bogu, koju je nadahnuo sâm Isus. Don Dolindo (1882-1970) kapucin, zaređen je u 23. godini a život je proveo u molitvi, žrtvi i služenju. Ispovijedao je, brinuo se za potrebite… Veoma je dobro razumio duboku vezu između ljudskih potreba i Božje neizmjerne dobrote.

Jedno je vrijeme don Dolindo bio duhovnik svetom Padru Piju. Kad su mu jednom prilikom došli hodočasnici iz Napulja, gdje je don Ruotolo živio i djelovao, Padre Pio ih je upitao: „Zašto dolazite ovamo kad u Napulju imate don Dolinda? Idite k njemu, on je svetac!”

Zašto se nepotrebno uznemirujete? Prepustite meni brigu za svoje stvari i sve će biti dobro, sve će se smiriti. Zaista vam kažem, svaki čin pravog, slijepog, potpunog predanja meni rješava najzamršenije situacije. Predati meni neku situaciju ne znači ljutiti se, mučiti i očajavati, obraćajući mi se uznemirenom molitvom, jer ja vas pratim i mijenjam nemire u molitvu.

Predati se znači blago zatvoriti oči duše i ne misliti na žalost, nanovo se predati u moje ruke kako bih vas ja sâm prebacio na drugu obalu, kao zaspalu djecu u majčinu krilu. Vaše razglabanje i razmišljanje o problemima, vaša zaključivanja, vaše želje da se sami uhvatite u koštac s onim što vas muči, uznemiruje i žalosti, to je velika napast. Zašto meni ne predate svoje brige i probleme?

Koliko stvari ja činim kad se duša u svojim potrebama, bilo duhovnim, bilo tjelesnim, meni obraća, gleda me i kaže mi: „ISUSE, MISLI TI”. Zatvori oči i odmaraj se u meni! Malo milosti dobivate kad ih žarko želite dobiti i kad dosađujete molitvama, a dobivate mnogo kad se u molitvi potpuno povjerite meni. Vi u boli, u biti, molite da vam uklonim tu situaciju ili problem, ali da to učinim kako vi hoćete…

Obraćate se meni, ali hoćete da se ja prilagodim vašim idejama; poput bolesnika koji liječniku sugerira kako da ga liječi. Ne činite tako, nego molite kako sam vas učio u Očenašu: „SVETI SE IME TVOJE”, to jest budi proslavljen u mojoj potrebi. – „DOĐI KRALJEVSTVO TVOJE”, to jest neka sve vodi prema ostvarenju Tvog kraljevstva u nama i u svijetu: „BUDI VOLJA TVOJA” znači: misli ti, Isuse. Svojom svemoći, ja posredujem i rješavam najzamršenije situacije. Evo, ti vidiš kako zlo napreduje umjesto da gledaš kako ono opada.

Ne uznemiruj se, zatvori oči i reci mi s pouzdanjem: „Budi volja Tvoja, misli ti, Isuse”. Rekoh ti da ja mislim i posredujem kao liječnik i, također, činim čudo kad je potrebno. Vidiš kako si nemoćan? Ne brini, samo zatvori oči i reci: „MISLI TI”. Rekao sam ti da ću ja misliti. Suprotno predanju je zabrinutost, uznemirenost i razmišljanje o posljedicama nekog čina. To je isto kao uznemirenost djece koja zahtijevaju da mama misli na njihove potrebe, na način kako to oni žele i da im ispuni sve njihove ideje i hirove.

Zatvorite oči i dopustite da vas nosi struja moje milosti, zatvorite oči i dopustite mi da djelujem, zatvorite oči i ne mislite na sadašnji čas, odbijte misao na budućnost kao iskušenje. Odmarajte se u meni vjerujući mojoj dobroti i, kunem se svojom ljubavlju, ja ću, ako mi u svom predanju samo kažete: „MISLI TI”, zaista misliti na vašu situaciju, ja ću vas utješiti, osloboditi i voditi.

I kad vas moram voditi drugim putem od onog kojeg ste vi zamislili, tada vas i poučavam, nosim vas u naručju, jer nema moćnijeg lijeka od mog posredovanja s ljubavlju. No ja mislim samo tada kad vi zatvorite oči. Vi ne možete spavati, vi želite sve provjeriti, ispitati, na sve misliti, tako se prepuštate ljudskim silama ili, još gore, ljudima, pouzdavajući se u njihovo posredovanje.

Upravo to smeta mojim riječima i mojim vidicima. Oh, kad biste samo znali koliko čekam na ovo vaše predanje kako bih mogao iskazati dobročinstvo i kako sam žalostan kad vas vidim uznemirene! Sotona nastoji upravo uznemiriti vas kako bi vas istrgnuo iz mojih ruku i učinio vas plijenom ljudskih inicijativa. Pouzdajte se zato u mene, odmarajte se u meni, predajte se meni u svemu. Ja činim čudesa onoliko koliko se vi meni predajete, a ne koliko se vi u sebe pouzdajete. Ja dijelim milosti kad ste vi u potpunom siromaštvu!

Kad imate neke svoje izvore, makar i neznatne, ili ako ih tražite, vi se nalazite u prirodnom polju, slijedite prirodni tijek stvari u koje je često upleten Sotona. Nitko od onih koji su raspravljali ili mozgali, nije činio čudesa, pa ni sveci. Samo onaj koji se prepušta Bogu, može djelovati na božanski način. Kad vidiš da se stvari kompliciraju, reci u duši zatvorenim očima: „ISUSE, MISLI TI”. Oslobodi se svojih misli… skreni pažnju na drugo jer tvoja je pamet ograničena i teško možeš prepoznati zlo. Zato se uvijek pouzdaj u mene, a oslobodi se od sebe sama. Čini tako u svim svojim potrebama. Činite tako svi, pa ćete neprestano gledati velika i tiha čudesa.

Kunem vam se svojom ljubavi. Ja ću misliti, budite sigurni. Molite uvijek u raspoloženju predanja i uživat ćete veliki mir i velike plodove, pa i onda kad vam dajem milost žrtvovanja, naknade za grijehe i obnovu ljubavi koje nosi trpljenje. Čini li se to nemoguće? Zatvori oči i reci svom dušom: „ISUSE, MISLI TI”. Ne boj se, ja ću misliti. A ti ćeš u poniznosti blagoslivljati moje ime. Tvoje molitve ne vrijede toliko koliko vrijedi ovo pouzdano predanje; sjeti se dobro toga.

Nema učinkovitije devetnice od ove: „O, ISUSE, PREDAJEM SE TEBI, MISLI TI”. Predaj se mom srcu… I vidjet ćeš. Želim da vjeruješ mojoj svemoći, a ne svom djelovanju; dopusti da ja djelujem u tebi i preko tebe u drugima. Traži moju intimnost, utaži moju žeđ za tobom kako bih te mogao obogatiti, ljubiti kako ja želim. Dopusti mi da dođem, dopusti da te posjetim, dopusti mi da izlijem na tebe svoju svemoć. Ako budeš uz mene, ne trudeći se svojim snagama učiniti nešto dokazujući svoju sposobnost, bit ćeš svjedok svoje vjere i moje svemoći, a ja ću biti uz tebe kad govoriš, hodaš, radiš, kad moliš ili spavaš jer „miljenicima svojim i u snu dajem” (Ps 126).

Ostaneš li uza me i ne budeš li jurio i brinuo se za svoje interese, prepustiš li se s potpunim pouzdanjem meni, dat ću ti sve što ti je potrebno, prema mom vječnom planu. Dat ću ti osjećaje koji su ti potrebni, dat ću ti sućut prema bližnjemu, učinit ću da govoriš i činiš ono što ja hoću. Tada će tvoje djelovanje proizlaziti iz moje ljubavi. Tada ću ja sâm, a ne ti svojom aktivnošću, moći privesti novu djecu koja će se roditi u meni.

Učinit ću toliko koliko ti budeš htio biti pravi sin kao moj jedinorođenac, jer znaš „ako budeš vršio moju volju, bit ćeš moj brat, moja sestra i majka” da bi me mogao ponijeti drugima, da bih ja nalazio novu djecu, da bih se ja mogao roditi u drugima. Tako ću ja, služeći se pravim sinovima, moći stvarati nove sinove. Ono što bi ti učinio da uspiješ sve je ništa u usporedbi s onim što ja činim u tajnosti srdaca onih koji ljube. „Ostanite u mojoj ljubavi… ako ostanete u meni i ako moje riječi ostanu u vama tražite što hoćete i bit će vam”. (Iv 15)

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er