SVJEDOČANSTVA

Čudesno obraćenje sotoniste: Ako tražite spasenje širite ovu pobožnost!

Njegova iznimno radikalna priča vodi ga od “sotonistički svećenika” do iznimnog obraćenja, jednog od najnevjerojatnijih i najpoznatijih u povijesti Crkve. Pravo svjedočanstvo kako Gospa i molitva krunice mogu doista preokrenuti ljudska srca, a time i cijeli svijet.

Bartolo Longo protagonist je jednog od najnevjerojatnijih obraćenja koje je Crkva ikada upoznala. Njegovo ime snažno odjekuje svaki put kad govorimo o Djevici od Pompeja, Gospi koju svaki Napuljac s velikim entuzijazmom štuje.

Sveti Ivan Pavao II. 1980. godine, na dan beatifikacije, opisao je Bartola Longa kao “čovjeka Gospe”. Međutim, život koji je vodio prije susreta s Djevicom bio je najdalje što se može zamisliti od života dobrog kršćanina.

Čovjek je bio veliki predstavnik napuljskog antiklerikalnog svijeta nakon ujedinjenja Italije, gdje je osjećaj odbojnosti prema kršćanskoj vjeri i Papi bio ništa manje od totalnog i radikalnog. Bartolo je završio upleten u sotonističku sektu, do te mjere da je postao njezin “svećenik”. Strašna stvarnost u kojoj su adepti komunicirali s vragom koji im se predstavio lažno odjeven kao Arkanđeo Mihael. Dana 9. listopada 1872. Bartolo je otišao na područje gdje je trebalo biti izgrađeno svetište Gospe od Pompeja, kako bi posjetio jedno od svojih imanja, čiji je bio upravitelj. Bio je impresioniran degradacijom i razbojništvom raširenim u tom mjestu.

U mjesnoj župi Longo osjeća, za vrijeme mise i na zvonjavi podnevnog Anđela Gospodnjeg, glas u sebi. Gospa mu je naredila da širi pobožnost krunice. “Jednog dana, bio je listopad 1872., oluja duše zapalila je moje srce više nego ikad i usadila u mene mračnu i malo manje od očajničke tuge”, riječi su njegove priče. “Izašao sam iz kasina De Fusco i žurno krenuo kroz dolinu ne znajući kamo. I tako sam krenuo, došao sam do najdivljeg mjesta na ovim prostorima,” rekao je.

“Sve je bilo obavijeno dubokom tišinom. Okrenuo sam oči: ni sjene žive duše. Onda sam nakratko stao. Osjetila sam kako mi srce puca. U takvoj pomračenosti duha prijateljski glas kao da mi šapće na uho: – Ako tražiš spasenje, širi krunicu. To je Marijino obećanje. Tko god širi krunicu, taj je siguran!”. Misao koju je sam opisao kao “bljesak koji razbija tamu olujne noći”. “Sotona, koji me držao vezanog poput plijena, vidio je svoj poraz i što me više tjerao u svoje paklene zamke”, rekao je. “Bila je to posljednja borba, očajnička borba. Sa smjelošću očaja, podigoh lice i ruke k nebu, i obratih se nebeskoj Djevici: Ako je istina – zavapio sam – da si obećala svetom Dominiku, da je spašen tko god krunicu širi; Bit ću spašen, jer neću otići iz ove zemlje Pompeja, a da ovdje nisam širio tvoju krunicu.”

“Nitko se nije javio: obavila me mrtva tišina”, nastavio je. “Ali iz smirenosti koja je iznenada zamijenila oluju moje duše, zaključio sam da će se možda taj bolni krik jednog dana čuti. Daleki odjek sela dopro je do mojih ušiju i potresao me: zvonio je podnevni Angelus. Pao sam ničice i izgovorio molitvu da se u taj čas svijet vjernika obrati Mariji. Kad sam ustao, primijetio sam da mi je suza potekla niz obraze. Odgovor neba nije bio spor.”

Od tada je njegova misija bila širiti molitvu krunice među Pompejevcima, čak je osnovao bratstvo. Kad je otišao u Napulj da kupi sliku Gospe od Krunice, no morao se zadovoljiti loše izrađenom slikom, koja je putovala jedinim dostupnim sredstvom: kolicima za gnojivo. Ta je ista slika u nekoliko mjeseci izazvala četiri velika čuda. Od tada je za budućeg blaženog Bartola Longa molitva svete Krunice postala put u Nebo, nakon što je utonuo u najcrnji pakao, što ga je dovelo do toga da postane najveći laički promicatelj pobožnosti prema Gospi od Ružarija.

“Ako tražite spasenje, širite krunicu. Tko god širi krunicu, siguran je”, rekao je kasnije o krunici, koju je opisao kao “slatki lanac koji nas veže s Bogom”. „Krunica je nauk života, nauk pun slasti i ljubavi, pri čemu čovjek pod Marijinim pogledom, gotovo i ne sluteći, otkriva da se lako odgaja za postizanje istinskoga života“, nastavio je. „Bit krunice je izraz savršenog štovanja, unutarnjeg i vanjskog, istinske molitve duha praćene djelima“.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er