SVJEDOČANSTVAVJERA I DUHOVNOST

Bio je antikatolik, lutao od islama do new agea, da bi na kraju sve što je tražio našao u Katoličkoj crkvi

Nakon što je vodio svjetovni život i bio antikatolik, Franco je otkrio da su u Katoličkoj crkvi svi odgovori koje je tražio.

“Bio sam antikatolik jer svoje roditelje nisam doživljavao kao dobre kršćane i imao sam nekoliko pogrešnih predodžbi o katolicizmu”, priča Franco Aurelio Fernandez, mladić kojeg je odgojila samohrana majka u užurbanom, multikulturalnom gradu New Yorku. Sada je svoj život posvetio digitalnoj evangelizaciji, s više od 50.000 pratitelja samo na Instagramu.

Popularni digitalni evangelizator suradnik je utjecajnog pro-life aktivista i kreator je sadržaja za vlastite račune. U intervjuu za portal Aleteia dijeli svoje duhovno putovanje i susret s Bogom u Katoličkoj Crkvi koji ga je doveo do obraćenja i želje navijestiti evanđelje Generaciji Z.

O svom putu rekao je:

Majka me nije dala na krizmu nakon što je saznala da je to višemjesečni proces, pa sam samo kršten i imao prvu pričest. Općenito sam živio vrlo svjetovnim životom. Razmišljao sam o islamu u srednjoj školi, ali ga nisam shvaćao previše ozbiljno da bih saznao više. Na kraju sam se počeo zanimati za New Age duhovnost, ali to je trajalo samo kratko vrijeme prije nego što sam si rekao da se sve to činilo kao katalizator da budem bolja osoba, a ne kao stvarnost. Zapravo, “što sam više bio informiran”, rekao je, to sam više “shvaćao da se moje suosjećanje i briga za ljude iskorištavaju i da su stvari koje sam podržavao zapravo naštetile ljudima koje sam pokušavao braniti.” To ga je dovelo do važnog zaključka: “Vidio sam da je kršćanstvo usklađeno s mnogim moralima koje sam već shvatio kao mudrije od drugih savjeta koje sam čuo. (…) Čitanje Biblije ponovno je potvrdilo sav moral koji sam počeo cijeniti.” I nije bio sam dok je hodao ovim putem. “Bog je stavio puno dobrih katoličkih utjecaja u moj život koji su me ispravili u mojim pogrešnim predodžbama, i došlo je do točke u kojoj sam stalno dobivao čvrste odgovore o Katoličkoj crkvi da sam odlučio napraviti skok vjere. (…) Krizman sam prošle godine, 2023. godine.”

Moramo znati i podučavati istinu

Zahvaljujući svom osobnom iskustvu, Franco brani ideju da su filozofska i znanstvena objašnjenja enormno učinkovita za veliku većinu njegove generacije, generacije Z. Posljedično, on im te informacije nastoji približiti putem platformi društvenih medija.

“Mislim da je gora tragedija kada se osobi kaže netočan katolički nauk nego da uopće nema katoličkog učenja. Moramo točno znati što Crkva uči i ZAŠTO ima ta učenja.” Ipak, ističe da ne treba gubiti iz vida razloge zašto ne uspijevamo formirati i informirati druge kao katolici. “Nema smisla savršeno znati što i zašto Crkva ima svoja učenja ako su katolici oholi i arogantni kada pokušavaju poučavati.” Stoga poziva mlade ljude da evangeliziraju s darovima koje im je Bog dao tako što će “najprije naučiti što Bog zapravo uči i prenijeti to na način koji može osvojiti srca”.

Digitalna evangelizacija

Franco svjedoči da je digitalna evangelizacija bila okrepljujuće i vrlo izazovno putovanje, ali priznaje da su internetske platforme danas iznimno popularne. Osim toga, izazovi društvenih medija naučili su ga lekciju: Grijeh i kušnja su prisutni, a to me podsjeća da povećam svoj molitveni život i nastavim tražiti milost poniznosti. Čeznem za tim da budem primjer koji pokazuje da je moguće činiti velike stvari, a da ne postanete korumpirani.

Dodaje: „Poruka koju želim podijeliti u potpunom sažetku bila bi poruka poniznosti i ljubavi, a te dvije ključne vrline savršeno se nalaze u Isusu kroz njegovu Katoličku Crkvu koju je uspostavio da nas vodi kako bismo savršeno naučili ove dvije vrline koje je On tako savršeno utjelovljuje.”

Foto: Courtesy of Franco

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er