HERCEGOVINAVIJESTI

Cijene ‘markica’ se neće smanjivati – plaćamo uslugu koju možda nećemo dobiti

S obzirom da su zaustavljeni svi specijalistički pregledi, hoće li se smanjiti cijena premije osiguranja?

Nakon što je SKB Mostar obustavio sve ”hladne programe” odnosno redovite specijalističke preglede javnost se zapitala, kome i zašto plaćaju premije osiguranja, ako ne mogu primati primarne zdravstvene usluge. Nadležne smo upitali hoće li se smanjiti cijene premije osiguranja (tzv. markice) i visina doprinosa za zdravstveno osiguranje koje poslodavac plaća za radnike. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije rečeno je za Bljesak.info da se visina cijene premije osiguranja neće mijenjati.

20 KM

”Odluka o premiji-sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju HNŽ donesena je 16.3.2006 godine kao i Odluka o dopuni odluke o premiji-sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju Hercegovačko neretvanske županije od 8.11.2016. godine i iste su u primjeni do danas”, pojasnila je Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a. ”Člankom IV. važeće Odluke o premiji Upravno vijeće Zavoda utvrđuje visinu premije po osiguranoj osobi do 30. 11. tekuće godine za narednu godinu a iznos premije, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, ne bi trebao prelaziti raspon od 8% – 10% izvršenog rashoda iz obveznog zdravstvenog osiguranja po jednoj osiguranoj osobi u prethodnoj godini na teritoriji HNŽ/K (to bi u slučaju HNŽ/K bio iznos od 71,00 KM)”, pojasnila je Ban. Uvažavajući vrlo tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u županiji, kaže Ban, te kako bi se omogućila dostupnost svim osiguranicima svjesni činjenice da ovako niska stopa premije generira veću potrošnju u zdravstvenim ustanovama posebice u bolnicama predlažemo da visina premije osiguranja i ove godine bude 20 KM što je 2,81 % od ukupne potrošnje za zdravstvenu zaštitu po osiguranoj osobi u prethodnoj godini. ”Premija nije obvezna. Mogu je kupiti svi punoljetni osiguranici koji žele i predstavlja pogodnost za osiguranike. Kupovinom premije osiguranja osiguranici su oslobođeni plaćanja participacije za 134 usluge zdravstvene zaštite bez obzira koliko puta u tijeku jedne kalendarske godine im je ta zaštita potrebna. Ukoliko nemaju premiju osiguranja osiguranici plaćaju participaciju, a cijena participacije različita je za različite usluge zdravstvene zaštite i kreće se od 1 KM do 150 KM po usluzi”, pojasnila je Ban. Da potošači plate uslugu, koju možda na kraju neće dobiti je nedopustiva, kaže Marin Bago predsjednik Udruge za zaštitu potrošača ‘Futura’.

Ako smo platili, moramo dobiti

”Ovo je i potrošačko i zdravstveno pitanje, da potrošači plate uslugu koju na kraju možda neće dobiti je nedopustivo i neprihvatljivo i ne može se promatrati jednostrano. Vi ste platili, a mi ćemo odlučiti kako želimo, to u demokratskom sustavu i po našim zakonima nije moguće uraditi, ako smo nešto platiti mi to moramo i dobiti”, kazao je Bago, dodajući kako razumiju krizne situacije, ali taj stav se ne može jednostrano uzeti i samostalno odlučiti bez mišljenja i prava potrošača i pacijenata jer mi smo i financijeri sustava. ”Onaj koji plaća mora biti saslušan i njegovo mišljenje mora biti uvaženo. O pitanju markica mi govorimo godinama, po odluci Federalnog ministarstva zdravstva 15 kategorija je moralo biti oslobođeno plaćanja markica. Za sada su samo djeca oslobođeja i još 14 kategorija se nelegalno naplaćuje i da bi stvar bila gora, revizija kaže da je taj utrošak nejasan i netransparentan. S ovom praksom treba prestati, jer naš sustav je izišao iz zakonskih okvira, a sada u kriznom razdoblju je to bahatije”, rekao je Bago za Bljesak.info. Kada su u pitanju doprinosi i visina doprinosa za zdravstveno osiguranje Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ nema nadležnost u propisivanju istih, rečeno nam je iz ZZOHNŽ. Komentirajući visinu doprinosa za zdravstveno osiguranje Bago je potvrdio da je ovo pitanje na razini Federacije, te da je to porezna politika koja se mora mijenjati zakonima i u Parlamentu. ”Ja nisam pobornik da se u kriznim vremenima smanjuju sredstva jer bi došlo do pravdanja ‘imamo manje novca, pružat ćemo manje usluga’. U Federaciji prosjek uplata pacijenata je milijardu 660 milijuna maraka na jedno dva milijuna stanovnika i ne može se govoriti da nema novca za zdravstvo”, kazao je Bago govoreći da je zdravstvo u mnogim segmentima izašlo iz zakonskih okvira. ”Kada je u pitanju solidarnost, kontrola kvalitete usluge i kada su u pitanju prava pacijenata to je izašlo iz zakonskih okvira. To bi u svakoj drugoj zemlji bio kriminal, a kod nas je to pravo… krše se prava pacijenata i potrošačka i ljudska prava, sva prava koja proizlaze iz zakona koji tretiraju dobro i domaćinsko upravljanje, a mnogo je zakona u igri”, rekao je Bago poručujući da kad se desi nešto nepovoljno po potrošače, možete znati da je neka institucija izašla van zakonskih okvira.

www.medjugorje-news.com/bljesak.info

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er