VIJESTI

Čelnik WHO riješio nedoumicu jednog dijela medija: Cijepljene osobe prenose zarazu i moraju paziti da ne zaraze druge ljude

WHO je riješio pitanje koje je već jedno vrijeme u središtu hrvatske javnosti. Teodros Ghebreyesus objavio je da cijepljene osobe prenose zarazu i da zbog toga trebaju paziti na druge ljude. Jer drugi mogu tako čak i umrijeti.

To, naravno, u prvi plan baca i smisao COVID potvrda kao takvih. COVID potvrde su u središtu javnosti nakon subotnjeg prosvjeda protiv trenutne uporabe istih za cijepljene osobe.

Jučerašnja objava Teodrosa Adhanona Ghebreyesusa, čelnika WHO, stavila je nedoumice na svoje mjesto. Svjetska zdravstvena organizacija je zabrinuta oko širenja virusa COVID-19. Osobito su zabrinuti što se stvaraju nedoumice oko toga da cijepljene osobe ne mogu širiti zarazu. Zbog toga je WHO preko svog čelnika Ghebreyesusa dao posebno priopćenje:

“Zabrinuti smo oko lažnog osjećaja sigurnosti da će cjepiva riješiti kraj pandemije. I s time i da cijepljeni ljudi ne trebaju imati mjere opreza. Cjepiva mogu spasiti život, ali ne zaštićuju potpuno od prijenosa zaraze. Dapače, prije pojave delta varijante taj postotak je bio 60%. Ali sada je to samo 40%.

Ako ste cijepljeni imate manji rizik od teškog oboljenja ili smrti. Ali još uvijek se možete sami zaraziti, kao i druge ljude oko sebe.

Zato jasno govorimo: ako ste cijepljeni, imajte mjere opreza da ne zarazite sebe, ali ni druge koji mogu zbog toga umrijeti”, rekao je čelnik WHO-a, prenosi Narod.hr

Hrvatskom kružile različite (dez)informacije

Posljednjih dana Hrvatskom su kružile različite informacije, pa čak i sa službenih mjesta. Tako je Marija Bubaš, pomoćnica Krunoslava Capaka, rekla u jednoj emisiji da cijepljene osobe imaju 20 puta manju šansu nekoga zaraziti.

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prilikom gostovanja u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”je rekla da osoba cijepljena protiv COVID-a ima 20 puta manju šansu nekoga zaraziti, te da virus ne može dugo obitavati na sluznici cijepljene osobe, piše vecernji.hr

Gotovo istovremeno, zamjenica Branka Capaka Ivana Pavić Šimetin, izjavila je drugu brojku: da cijepljene osobe imaju 10 puta manju šansu nekoga zaraziti.

Pavić Šimetin rekla je kako se osobe koje su cijepljene mogu zaraziti, ali se procjenjuje da su za to barem 10 puta manje šanse nego kod osoba koje nisu cijepljene, piše vecernji.hr

Niti mediji nisu ostali izvan konfuzije o tome prenose li i koliko cijepljene osobe zarazu. Različite informacije kružile su medijima ovih dana.

Sada je to riješeno priopćenjem WHO-a.

Cijepljene osobe trebaju jako paziti da ne zaraze druge ljude: “Zato jasno govorimo: ako ste cijepljeni, imajte mjere opreza da ne zarazite sebe, ali ni druge koji mogu zbog toga umrijeti”, završio je Ghebreyesus.

To naravno u prvi plan stavlja i pitanje COVID potvrda u ovakvom obliku i potrebe testiranja svih osoba kojima cijepljene osobe ulaze svugdje bez problema. Osobito na mjestima gdje žive ili prebivaju najranjivije osobe: bolnice i domove umirovljenika.

Svakako, cijepljene osobe mogu zaraziti druge ljude i na ostalim mjestima gdje slobodno ulaze s COVID potvrdama.

who

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er