VJERA I DUHOVNOST

Borite se protiv tjeskobe i napada zloga crpeći snagu iz ove ikone

Početak kršćanskog monaštva seže do svetog Antuna Pustinjskog, poznatog i kao sveti Antun opat ili sveti Antun Veliki. Đavao je nedvojbeno bio dobro svjestan neizrecivih milosti koje će generacije redovnika donijeti Crkvi slijedeći primjer svetog Antuna, pa je nemilosrdno progonio siromašnog redovnika, kako je ispričao Antunov životopisac, sveti Atanazije. Možemo crpiti snagu za vlastite bitke – i duhovne i svjetovne – razmišljajući o pobjedama svetog Antuna i zazivajući njegov zagovor.

Jedna slika, Lelija Orsija iz 16. stoljeća, pokazuje put. Slika prikazuje svetog Antuna prikazuje ga kako spokojno razmišlja o Svetom pismu, njegova smirena duša osvjetljava špilju, dok ga zvjerski demoni muče iz tame.

To je sjajna ikona za suočavanje s depresijom i tjeskobom, jer sv Antun zna gdje treba fokusirati svoje oči. Njegova usmjerenost na sv. Pismo oslabljuje demone koji bezuspješno traže njegovu pozornost. Groteskna stvorenja lijevo i gore lijevo od slike imaju isplažene jezike i možemo zamisliti podlost koju prskaju… ili jednostavnom glupošću djetinjaste poruge pokušavaju odvratiti sveca?

Bez obzira na njihovu strategiju, ne uspijevaju. Antuna obavija svjetlo i postaje svjetlo, tako da iako demoni nisu otjerani, njihova se moć gasi. Zanimljiv detalj je svinja sa svečeve desne strane. Malo stvorenje gleda s platna, kao da su mu demoni koji progone njegovog gospodara dosadili ili ga čak zabavili. Sveti Antun opat se prikazuje sa svinjom zbog raznih predaja, piše Aleteia.

Jedna značajna poveznica je jedno od njegovih pokroviteljstava. Srednjovjekovni bolničari sv. Antuna brinuli su se za siromašne u urbanim sredinama. Kako bi financirali svoju dobrotvornu organizaciju, uzgajali su svinje, što je dovelo do toga da je Antun često prikazan u umjetnosti sa svinjom. Ali isto tako, predaja govori o svinji koju je izliječio, kao i o životinjama koje su mu pomogle održati molitvene sate. Osobito je u Španjolskoj sveti Antun Opat priznat kao zaštitnik životinja, a za njegov blagdan ili dan poslije životinje se donose svećeniku na blagoslov.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er