CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Bjeloruski nadbiskup zaustavljen na granici, ne dopuštaju mu povratak u zemlju

Prema izvještajima, nije naveden razlog zbog kojeg je nadbiskupu Minska blokiran ulazak u zemlju

Bjeloruski graničari blokirali su danas ulazak u zemlju nadbiskupu Minska Tadeuszu Kondrusiewiczu.

Nadbiskup, koji je u nekoliko navrata kritizirao represiju tamošnjih vlasti nad prosvjednicima protiv predsjednika Lukašenka, pokušao je u Bjelorusiju ući iz Poljske, ali mu je na granici zapriječen put. Informaciju je prva objavila službena stranica Katoličke Crkve u Bjelorusiji.

“Biskup Juryj Kasabucki (generalni vikar nadbiskupije Minsk-Mahilioŭ, op.a.) istaknuo je da se u ponedjeljak, 31. kolovoza, nadbiskup Tadeusz Kondrusiewicz vraćao sa službenog puta izvan zemlje. Granični službenici Republike Bjelorusije na graničnom prijelazu Kuznica Bielastockaja – Bruzhi odbili su dopustiti ulazak u zemlju glavnom predstavniku bjeloruskog katoličkog episkopata. Pritom nisu naveli razlog.”

Vezani članci

U priopćenju se također ističe kako je nadbiskup Kondrusiewicz, inače rodom iz poljske obitelji, bjeloruski državljanin.

Podsjećamo, prelat je prije nekoliko dana oštro prosvjedovao nakon što je interventna policija blokirala ulaz u crkvu svetog Šimuna i Helene u centru grada. Prema medijskim izvješćima, nekoliko desetaka prosvjednika pokušalo se sakriti u crkvi nakon što je policija raspršila okupljeno mnoštvo na obližnjem Trgu nezavisnosti.

„Kao predsjednik Bjeloruske biskupske konferencije, oštro prosvjedujem protiv protuzakonitih čina“ napisao je tada nadbiskup, dodavši kako “ove i slične radnje službi za provođenje zakona ne pomažu olakšanju napetosti u svrhu mira i sklada u bjeloruskom društvu u vrijeme kada Katolička Crkva poziva na pomirenje i dijalog kako bi se razriješio nezabilježen društveno politički sukob u našoj zemlji”.

Kondrusiewicz je ranije također molio krunicu pred zatvorom u kojem su zatočeni i navodno mučeni prosvjednici.

Prosvjedi u Bjelorusiji počeli su nakon kontroverznih predsjedničkih izbora provedenih početkom kolovoza na kojima je pobijedio Aleksandar Lukašenko, koji je na čelu Bjelorusije već 26 godina.

Europska unija objavila je kako ne priznaje rezultate izbora u Bjelorusiji te da će nametnuti sankcije pojedincima odgovornim za “nasilje, represiju i izbornu prijevaru”.

U svome nagovoru nakon Angelusa u nedjelju 16. kolovoza, papa Franjo je rekao kako prati situaciji u Bjelorusiji te moli za njezin mir.

Katolici su nakon pravoslavaca druga najbrojnija vjerska skupina u Bjelorusiji, te prema različitim izvještajima čine između 6% i 17%  stanovništva.

www.medjugorje-news.com/bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er