BiHVIJESTI

BiH Dobre vijesti iz školskih učionica

U Bosni i Hercegovini samo u prošlom mjesecu zaraženo je 518 djece i mladih do 19 godina. Većina ih je školskog uzrasta, međutim ove brojke nisu drastično veće, nego u kolovozu tijekom raspusta.

Zasad nema popuštanja mjera i neće ih biti dok se epidemiološka slika ne popravi. U prvom mjesecu školske 2020/21. godine nije došlo do drastičnog povećanja broja zaražene djece u odnosu na prethodne mjesece, javlja N1.  U FBiH je do 5 godina zaraženo 25, od 6 do 14 godina 145, a od 15 do 18 godina 129 zaraženih, u RS je djece do 5 godina zaraženo dvetnaest, od 6 do 14 godina 101 dijete, a tinejdžera od 15 do 19 je zaraženih 99. Ove brojke nisu ni optimistične da bi se ublaživale mjere u osnovnim i srednjim školama.

“U ovom trenutku procjena je da nastavu idemo dalje ovako, posebno zato što ide jesenje razdoblje i to je veći rizik. Mi smo dali okvirne mjere koje je trebalo implementirati u svakoj školi, svaka škola je razlika, svaki slučaj zaraze je različit, mi ne možemo napraviti algoritam jedno se dijete zarazilo i ide cijeli razred u izolaciju”, kazao je Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. I u RS sati ostaju 20, odnosno 30 minuta i preporuka Instituta za nošenje maski i tijekom nastave za djecu od šestog razreda, do poboljšanja cjelokupne epidemiološke slike.

Tijekom rujna u ovom entitetu je registrirano 200 nastavnika i učenika zaraženih Covid 19. “Kao što vidite kroz brojke mi imamo stabilizaciju u samoj školi. Da smo mijenjali mjere iz tjedna u tjedan to bi zbunilo učenike, nastavnike, roditelje, cjelokupan sustav, s druge strane vjerojatno bi imali pogoršanje zbog neadekvatnog ponašanja”, kazao je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Trenutno je aktivnih slučajeva zaraze kod 91 učenika i 37 nastavnika u RS, iz resornog ministarstva kažu da u kontakt s virusom nisu došli u školi. “U školi nismo imali izravnih širenja, oni koji su bili zaraženi, zarazili su se u svojim lokalnim zajednicama u komunikaciji s drugim građanima ili vršanjacima kada su u pitanju djeca”, kazala je Natalija Trivić, ministrica prosvjete RS. Zeljković je rekao kako tijekom rujna ni jedno dijete nije imalo teži oblike zaraze koji dovodi do teže kliničke slike. 

www.medjugorje-news.com/vecernji.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er