ČITLUKOSTALOZANIMLJIVOSTI

Banana rodila u Čitluku :-)

Na Žurnju, ispred kuće agronoma Ante Ostojića-Mrge, trogodišnja bananina plama nedavno je procvala, a ubrzo nakon toga počeli su rasti i prvi plodovi.

Ostojić je banane počeo uzgajati iz znatiželje i u počecima se nije nadao da će ovo biljka karakteristična za tropske krajeve Amerike, Azije i Afrike u Hercegovini moći uspijevati zbog bitno različitih klimatskih uvjeta, no ipak se pokazalo da banane mogu rasti pa čak i početi razvijati plodove i u našim krajevima.

Ova biljka u našim krajevima zahtjeva više brige oko „utopljavanja“ u hladnim zimskim mjesecima, dok ljeti traži često i obilno zalijevanje kako bi na hercegovačkom suncu imala slične uvijete kao u podnebljima za koje je karakteristična.

Sama banana se u vegetativnom razdoblju brzo razvija pa je sa svojim velikim listovima lijep ukras u vrtu. Uz to što je lijep ukras, kada banana počne davati plodove to je dodatni uspjeh za uzgajivača, posebice ako je riječ o uzgoju u Hercegovini kao što to čini Ante Ostojić, kojemu je preostalo da nastavi voditi brigu o stablima svojih banana, od kojih će mu jedna uskoro dati i plodove.

citluk.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er