VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

8 zanimljivosti koje vjerojatno niste znali o Benediktu XVI.

Evo 8 zanimljivosti o papi Benediktu XVI. koje vjerojatno niste znali:

1) Znao je upravljati helikopterom – ali nikad nije naučio voziti. “Benedikt XVI. ima pilotsku dozvolu i volio je letjeti iz Vatikana u papinsku ljetnu rezidenciju, Castel Gandolfo, ali nema vozačku jer nikada nije naučio voziti automobil.”

2) Bio je ratni zarobljenik u Drugom svjetskom ratu Iako je njegova obitelj bila oštro protiv nacizma, mladi Joseph Ratzinger bio je prisiljen pridružiti se njemačkoj vojsci tijekom Drugog svjetskog rata. Nikada nije vidio bitku i napustio je položaj u blizini Münchena dok su se približavale američke snage. Američke snage postavile su stožer na farmi njegovih roditelja, gdje su saznali da je bio njemački vojnik. Nakon nekoliko mjeseci u logoru za ratne zarobljenike, konačno je pušten i stopirao je kući kamionom za mlijeko.

3) Tečno je govorio najmanje 7 jezika Tečno je govorio njemački, engleski, talijanski, francuski, španjolski i latinski, a služio se i portugalskim jezikom.

4) Volio se brinuti o mačkama lutalicama Oduvijek je volio mačke, a susjedi su ga poznavali kao kardinala po brizi za lutalice. Kao papa, imao je dvije mačke kao kućne ljubimce, uključujući i jednu koju je pronašao u Rimu.

5) Do kraja svog života čuvao je dvije plišane životinje koje mu je majka napravila dok je bio dijete Kao dijete je bolovao od teške bolesti, a majka mu je pravila medvjediće. Navodno ih je zadržao do smrti.

6) Bio je vješt pijanist Kao Papi, prioritet mu je bio pronaći vrijeme za redovito sviranje klavira, preferirajući djela Mozarta i Beethovena. Jednom je rekao o Mozartovim djelima: “Njegova glazba nipošto nije samo zabava; sadrži svu tragediju ljudskog postojanja.”

7) Više puta je tražio dopuštenje da se povuče prije nego što je postao papa U današnjoj Crkvi uobičajeno je da se svećenici umirovljuju sa 75 godina. Kad se približavao tome, tadašnji kardinal Ratzinger više puta je od Pape Ivana Pavla II. Vjera. Kardinal Ratzinger želio je postati knjižničar ili prihvatiti neki drugi posao koji bi bio sporiji i koji bi mu dao više vremena za pisanje knjiga. Ivan Pavao II odbio je njegove zahtjeve, a kardinal Ratzinger izabran je za papu u dobi od 78 godina.

8) Bio je tek 6. papa u povijesti (od 266 papa) koji je dao ostavku na papinsku dužnost Posljednji papa koji je podnio ostavku bio je Grgur VII početkom 14. stoljeća, a to je trebalo pomoći da se okonča zapadni raskol. Može se samo nagađati je li Benedikt postavio novi presedan koji će slijediti budući pape.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er