VJERA I DUHOVNOST

5 nevidljivih istina o Isusovom raspeću koje bi svaki katolik trebao znati

5 nevidljivih istina o Isusovom raspeću koje bi svaki katolik trebao znati

Isusov križ nije bio izrađen od jedne vrste drva, već je zapravo napravljen od cedra, bora i čempresa. Scheel kaže da je trojstvena struktura križa nevjerojatno “trojstvena teologija ispečena u povijesti spasenja”.

Podrugljivi naslov Latinski natpis “INRI” koji krasi Isusov križ je skraćenica za “Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum”, što znači Isus iz Nazareta, kralj Židova, naslov koji je Poncije Pilat koristio za utvrđivanje rimske vlasti. “To je oblik ruganja… ruganje drugima moglo bi dovesti u pitanje rimski autoritet”, kaže Scheel.

Težina križa Na temelju rada Charlesa De Fleuryja, pretpostavlja se da je križ mogao težiti malo manje od 100 kg. Ova bolna stvarnost jasno osvjetljava razmjere Isusove fizičke patnje. “U svojoj ljudskosti, Isus je gubio krv, bio je gladan i progonjen dok je nosio ogromnu težinu svoga Križa”, kaže otac Pagano.

Kristovo tijelo na križu Za razliku od mnogih protestantskih tradicija, kanonsko pravo nalaže prisutnost raspela s Tijelom, Kristovim tijelom, u svakoj Crkvi. “To je Kalvarija – to je središte našeg štovanja… mi propovijedamo Krista raspetoga”, kaže Scheel.

Snaga “Molitve pred raspelom” Svaki put kad katolici vide raspelo, potiču ih se da izgovore posebnu molitvu poznatu kao “Molitva pred raspelom”. Scheel kaže: “To je nevjerojatna prilika… odati počast i uzvisiti križ i podići križ uvis.”

Ove nevidljive istine veliki su podsjetnik kako nas Kristova žrtva može nadahnuti da snažno nosimo vlastite križeve.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er