ZANIMLJIVOSTI

102. rođendan omiljenog pape, sv. Ivana Pavla II.

Na današnji dan prije 102. godine 18. svibnja 1920., pod imenom Karol Józef Wojtyła, u gradiću Wadowice, 50 kilometara od Krakova, rođen je svetac Katoličke crkve – papa Ivan Pavao II.

Papin otac bio je dočasnik u austrougarskoj vojsci, a zatim časnik u vojsci Republike Poljske, gdje se uspeo do čina satnika. Kad je bio dječak, budućeg su papu od milja zvali Lolek (skraćeno od Karol, kao što je Bolek skraćeno od Boleslav).

Majka je budućem papi umrla kad mu je bilo samo 8 godina, pa ga je odgajao otac, piše Župa Presvetog Trojstva Slivno. Kao dječak, Karol je često igrao nogomet, i to kao golman. U mladosti je pokazao neobičan talent za jezike te je naposljetku naučio govoriti čak 9 jezika, a stekao je i pasivno znanje još nekoliko njih.

Ivan Pavao II. postao je prvi papa ne-Talijan još od davne 1523. godine. Za svog je mandata proglasio 1.340 blaženika i 483 sveca, više nego svi njegovi prethodnici zajedno tijekom 500 godina. Imenovao je 231 novog kardinala. Bio je prvi papa u povijesti koji je stupio u židovsku sinagogu i muslimansku džamiju. Bio je papa koji je tri puta dolazio u „ljubljenu zemlju Hrvatsku“, kako je znao kazati, te imao povijesnu ulogu na njezinu putu prema samostalnosti i neovisnosti.

Poznat je i po tome što se ispričao za pogreške koje su katolici činili u prošlosti. Tako se ispričao za katoličku umiješanost u trgovinu robljem, za proces protiv Galileja Galilea, za spaljivanja na lomači i vjerske ratove, za križarsko osvajanje Carigrada, te za neaktivnost i šutnju mnogih katolika za vrijeme Holokausta.

Papu Ivana Pavla II. smatra se izrazito zaslužnim u procesu rušenja komunističkih režima u srednjoj i istočnoj Europi. Bio je osobit štovatelj Blažene Djevice Marije pa je slovo „M“ stavio i na svoj papinski grb, a geslo Totus Tuus (što znači: Sav Tvoj, Cijeli Tvoj, misli se na Blaženu Djevicu Mariju) također je uzeo iz Marijanskih pobožnosti sv. Ljudevita Montfortskog.

Objavio je 14 enciklika, 41 apostolsko pismo te nekoliko knjiga. Održao je brojne konzistorije na kojima je kreirao više od dvije stotine kardinala, a s njim se ukupno srelo više od 300 milijuna ljudi. Utemeljio je Papinsku akademiju za život, Papinsku akademiju za društvene znanosti i ustanovio Svjetski dan bolesnika i Svjetski dan mladih.

U subotu, 2. travnja 2005. godine, u 21 sat i 37 minuta, u času smrti Ivana Pavla II. u privatnim vatikanskim odajama, uz njega su u duhu i molitvi bili vjernici širom svijeta, osobito stotine tisuća na Trgu sv. Petra. Čitav svijet te je trenutke pratio putem medija. Blagdan sv. Ivana Pavla II. obilježava se 22. listopada kada je 1978. prvi puta slavio misu kao poglavar Katoličke Crkve.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er