VJERA I DUHOVNOST

Zašto se svetkovina Uzvišenja Svetog Križa slavi 14. rujna?

Blagdan Uzvišenja Svetoga Križa na prvi se pogled može činiti neobičnim slavljem 14. rujna. Potpuno je izdvojen iz vremena korizme i nalazi se pri kraju redovitoga vremena. Zašto je to tako?

Blagdan datira barem iz 7. stoljeća, iako se vjerojatno slavio i prije toga. Izvorno je to bio dan kada su se slavila dva različita povijesna događaja povezana s Istinskim križem Isusa Krista. Prema raznim legendama, Sveta Jelena je u 4. stoljeću po Božjem nadahnuću otputovala u Svetu zemlju u potrazi za pravim križem Isusa Krista. Nakon mnogo truda Jelena je otkrila križ zbog njegove čudotvornosti. Vjeruje se da je Konstantin nakon ovog pronalaska Istinskog križa sagradio baziliku Svetoga groba, a crkva je posvećena 14. rujna 335. godine, piše Aleteia

Oko 615. perzijski kralj zauzeo je Jeruzalem i odnio relikviju pravog križa Isusa Krista koju je otkrila sveta Helena. Ostao je s Perzijancima otprilike 14 godina, sve dok nije došao bizantski car Heraklije i porazio njihove vojske. Heraklije je pronašao još uvijek sačuvanu relikviju Isusova križa i vratio ju je u Jeruzalem. Na kraju je uspostavljen poseban blagdan u spomen na pronalazak pravog križa (3. svibnja), a 14. rujna sačuvan je za proslavu vraćanja križa od Perzijanaca. Trenutno je blagdan više usmjeren na razmišljanje o križu Isusa Krista i njegovoj ulozi u povijesti spasenja.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er