PAPA FRANJOVJERA I DUHOVNOST

Papa Franjo: Marija nam govori da je istinska moć služenje, a da vladati znači ljubiti

U podnevnom nagovoru na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, Papa je govorio o značenju himna Isusove Majke ‘Veliča’, koji nam prenosi Lukino Evanđelje, a koji pripovijeda o Božjem djelu u povijesti te navješćuje također obrat vrijednosti proričući ono što će Isus reći. Na prvom mjestu nisu moć, uspjeh i novac nego služenje, poniznost, ljubav. Marija je prvo stvorenje koje tijelom i dušom pobjednički prelazi cilj Neba

Bog je preko Marije pokrenuo povijesnu prekretnicu, definitivno je uspostavio novi poredak stvari – objasnio je papa Franjo u podnevnom nagovoru danas, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. O tomu govori hvalospjev ‘Veliča’ koji ona izgovara kao odgovor na pozdrav rođakinje Elizabete, kako pripovijeda Evanđelje današnje liturgije.

Papa za Marijin ‘Veliča’ kaže da je dar za nas, za cijelu povijest; naziva ga „pjesmom nade“, hvalospjevom hvale i klicanja zbog velikih djela koja je Gospodin učinio u njoj, ali kojim Marija ide dalje. Promatra, naime, Božje djelo u cijeloj povijesti njegova naroda govoreći kako je Gospodin silne zbacio s njihovih prijestolja, uzvisio neznatne, gladne napunio dobrima, a bogate otpustio prazne. Međutim, želi nam reći nešto mnogo važnije – primijetio je Papa.

Malena i ponizna, uzdignuta je – danas to slavimo – i dovedena u slavu nebesku, dok je moćnicima svijeta suđeno ostati praznih ruku. Sjetite se prispodobe o bogatašu koji je pred vratima imao prosjaka Lazara. Kako je završio? Praznih ruku – istaknuo je Papa. Gospa, drugim riječima, najavljuje radikalnu promjenu, preokret vrijednosti. Dok razgovara s Elizabetom noseći u utrobi Isusa, navješćuje ono što će njezin Sin reći kada će blaženima proglasiti siromašne i ponizne, te upozoriti bogate i one koji se oslanjaju na vlastitu samodostatnost – rekao je Papa.

Marijino proroštvo

Ukratko, to je Djevičino proroštvo, jer svojim riječima pokazuje put koji će Krist ocrtati kao put do Kraljevstva nebeskoga. Djevica, dakle, tim himnom, tom molitvom prorokuje; prorokuje da na prvom mjestu nisu moć, uspjeh i novac, nego služenje, poniznost, ljubav. Gledajući nju u slavi, shvaćamo da je istinska moć služenje. Nemojmo to zaboraviti: istinska je moć služenje – ponovio je Papa te dodao – a vladati znači voljeti. To je put prema Nebu.

Nebo je na dohvat ruke ako ne popustimo grijehu

Sveti je Otac potom potaknuo na razmišljanje utječe li taj preokret, koji je najavila Marija, na život svakoga od nas; vjerujemo li da ljubiti znači vladati, a da služiti znači moć; je li cilj našega života raj ili se brinemo samo o zemaljskim, materijalnim stvarima; ili pak, gledajući zbivanja u svijetu, dopuštamo li da nas zarobi pesimizam ili, poput Djevice, znamo uočiti djelo Boga koji, kroz blagost i malenost, čini velike stvari.

Marija danas pjeva nadu i ponovno budi u nama nadu; u njoj vidimo cilj puta: ona je prvo stvorenje koje dušom i tijelom pobjednički prelazi cilj Neba. Pokazuje nam da je Nebo na dohvat ruke. Kako to? – upitao je Papa te istaknuo – Da, Nebo je blizu, ako se ni mi ne prepustimo grijehu, ako slavimo Boga u poniznosti i velikodušno služimo drugima. Iako smo slabi, Bog nam je blizu, jer je milosrdan – dodao je te ponovno podsjetio da je Božji stil blizina, suosjećanje i nježnost. Marija nas, dakle, prati u slavu i poziva nas da se radujemo misleći na raj – rekao je na kraju papa Franjo te potaknuo vjernike da od Isusove Majke traže pogled koji može nazreti Nebo na zemlji.

Vatican News

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er